Redovi za vadenje krvi nisu kraci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom srpnja pocelo je vadenje krvi u obiteljskim ordinacijama da bi se smanjile gužve u bolnickom laboratoriju. No cetiri mjeseca kasnije, unatoc toj novini, redovi u laboratoriju uopce nisu manji.

- Gužve se nisu bitno smanjile, premda ima boljih i lošijih dana. Statisticki, u laboratorij i dalje dolazi veliki broj pacijenata, rekla nam je šefica Djelatnosti za laboratorijsku dijagnostiku Opce bolnice Pula dr. Lorena Honovic.

Kao razlog daljnjem pritisku na laboratorij, Honovic vidi u zabunama koje su nastale, odnosno zbog razlicitih tumacenja gdje i kada pacijenti mogu vaditi krv.

- Bez obzira na sve, mi na koncu svima vadimo krv i nismo nikog nikad vratili. Tehnicki, u laboratorij bi trebali dolaziti samo hitni slucajevi, no kod nas se krv vadi djeci mladoj od 18 godina, trudnicama, invalidima, onkološkim pacijentima te profili šecera. Krv se vadi i onima sa specijalistickim nalazima, istaknula je Honovic.

Dodala je da zabune cesto nastaju u obiteljskim ambulantama, odnosno kada lijecnik ne uputi pacijenta ili ga pak pošalje u laboratorij umjesto da vadenje krvi obavi u svojoj ordinaciji.

- Pojedini lijecnici zaista su dobro prihvatili novinu i nema nikakvih problema. No, nažalost, ima i onih koji jednostavno ne informiraju pacijente na koji nacin najjednostavnije obaviti vadenje, veli Honovic. Napominje da su oni ucinili sve što su mogli da olakšaju lijecnicima.

Primjerice, dostavili su im popis i katalog pretraga da se pacijentima ne mora dva puta vaditi krv. Takoder, obavijestili su ih kako pripremiti pacijenta prije vadenja krvi. Medutim, pojedini lijecnici uopce ne informiraju pacijente o tome, vec ih šalju nama, kaže Honovic.

- Za regulaciju tih problema presudan je HZZO. Dok se decidirano ne odluci sankcionirati one koji ne poštuju obveze, teško cemo smanjiti gužve, rekla je te dodala da se zbog toga sve prelama preko leda pacijenata.

Što o novom sistemu vadenja krvi kažu obiteljski lijecnici? U ordinaciji obiteljske medicine Andele Pocekaj doznajemo da nema nikakvih problema. Istaknuli su da su pacijenti zadovoljni te da sustav dobro funkcionira. Pojasnili su nam da krv vade dva do tri puta tjedno u odredeno vrijeme za oko 15 ljudi.

- Pacijenti su zadovoljni jer ne moraju šetati gore-dolje. Nalazi stižu e-mailom i lijepo smo se uhodali. Gužve nema, jedino ce možda biti problem kada se pojave epidemije pa ce se u ordinacijama miješati zdravi i bolesni, vele u ordinaciji Andele Pocekaj. (Nera SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter