Redizajnirana fiesta - da te lakše pojedem…

Naglašeni sportski izgled
Naglašeni sportski izgled

Baš kao u priči o Crvenkapici, i redizajnirana je verzija u prvotnom izdanju inače 2008. godine predstavljene šeste generacije Fordove fieste snažno "razjapila usta". Automobil je dobio naglašenu masku kojom dominira golemi, skoro pa predimenzionirani otvor.

Iako fiesta pripada rado viđenim primjercima B segmenta, najnoviji izgled njezinog prednjeg dijela kao da dolazi od nekog moćnog, sportskog, luksuznog automobila. Odlika je to i većeg broja najnovijih primjeraka Fordovih automobila, a sasvim je sigurno da će naići na odobravanje "nabrijanijih" vozača.

S druge strane, pomisao na Crvenkapicu i znamenitu misao "da te lakše pojedem" uvelike je upućena konkurenciji. Redizajnirana fiesta osim što dobro izgleda donosi i nekoliko osebujnih motora. Tu su dvije verzije od davnina poznatih 1,25 litraša sa 60 odnosno 82 KS, no oni nas manje zanimaju.

Ono što privlači pažnju, i straši konkurenciju, dva su benzinska "ecoboosta", koji unatoč činjenici da imaju samo tri cilindra razvijaju po 100 odnosno 125 KS!

U snažnijoj verziji, opremljenoj i "start&stop" sustavom, riječ je o jednom od najštedljivijih benzinaca današnjice. Na otvorenoj cesti troši samo 3,7 litara dok mu je prosjek 4,3 litre. Ne treba zaboraviti ni to da mu je emisija CO2 samo 99 g/km, što donedavno za "benzince" nije bila čak ni misaona imenica.

A tek dinamika! Ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je 9,7 sekundi, dok se maksimalna brzina proteže do 196 km/h.

Fascinira i najnoviji dizelaš zapremine 1,6 litara i snage 90 KS, koji ide u red najštedljivijih konvencionalnih motora današnjice. Potrošnja na otvorenoj cesti mu je samo 3,2 litre, s prosjekom od 4,4 litre i u gradu je vrlo štedljiv, a sveukupni prosjek od 3,6 litara u najmanju je ruku odličan. K tome i dinamika mu je uzorna: maksimalna brzina 181 km/h, ubrzanje do 0 do 100 km/h 11,7 sekundi.

Što se tiče dimenzija fiesta se nije mijenjala. Dužina joj je 3.969 mm, širina 1.709 te visina 1.495 mm. Međuosovinski razmak sasvim je standardnih 2.489 mm, dok volumen prtljažnika doseže 290 litara.

Redizajnirana fiesta velikih "usta" poručuje da će "pojesti" kilometre i kilometre sa svega nekoliko kapi goriva. Mada, konkurencija bi poruku ipak mogla shvatiti baš onako kako ju je u bajci o Crvenkapici doživjela bakica. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter