Redizajnirana bakina škrinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu programa "Quercus 2012." održanom u Sarajevu tijekom 30. Medunarodnog sajma šumarstva, drveta, namještaja, unutarnjeg uredenja i drugih proizvoda od drva - "INTERIO 2012" zagrebacke dizajnerice Lana Hudina, Vlatka Blakšic i Ivona Vuletic poznatije kao VIL*e osvojile su prvo mjesto na natjecaju za najbolje dizajnere predstavivši svoju škrinju naziva Pucica.

Razlomljena forma u prenesenom znacenju asocira na staru razbijenu vazu koja je ponovno sastavljena. Stara bakina škrinja redizajnirana je te ponovno sastavljena i vracena u funkciju suvremenog stana.



Kako bi se sacuvala tradicionalna atmosfera vezana uz taj predmet, zadržan je i izvorni materijal, drvo orahovina. Plitki reljef korišten u srednjem vijeku kao tehnika ukrašavanja škrinja, na Pucicu je apliciran u obliku ispresjecanih kosih linija koje tvore grafizam stilizirane popucale boje i drva na bakinoj škrinji. Ti lomovi i rezovi ujedno posjeduju funkciju "skrivanja" pretinaca, od kojih su neke linije "lažni utori", a neki stvarni bridovi ladica.



Odlaganje se odvija na nekoliko razina tajnovitosti. Prva, ona vidljiva razina je horizontalna gornja ploha, takoder namijenjena i kao sjedište. Iduca razina skriva se odmah ispod gornje plohe u obliku daske za odlaganje šalice i sl. te sandukasti otklopni pretinci. Ostali pretinci sakriveni su unutar strukture koja diktira sam oblik ladica, a dva prostora za pohranu smještena su na neocekivanom mjestu, donjem dijelu bocnih strana škrinje.

Potpuno tajni pretinac za odlaganje vrijednih sitnica, smješten je na dnu otklopnog dijela u unutrašnjosti škrinjice sa lažnim dnom. Škrinja je izvorno stajala u podnožju kreveta, a sada je u nju integrirano više funkcija te može poslužiti i kao nocni ormaric, klupski stolic, sjedalica ili klupa. VIL*e su najavile i izradu prototipa škrinje "Pucica".

Budiin


Podijeli: Facebook Twiter