Reding u Trstu: Pozdravljam prijatelje iz Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pozdravljam prijatelje iz Hrvatske", srdacno je, uz veliki osmijeh, porucila potpredsjednica Europske komisije i europovjerenica za pravosude Viviane Reding brojnim gradanima iz Hrvatske koji su stigli u Trst na "Dijalog gradana", što ga organizira Europska komisija koja želi u dijalogu s gradanima doznati što Europljani ocekuju od Europske unije.

Osim Hrvata, koji su u Trst u organizaciji Europske komisije stigli autobusima iz Pule i Zagreba, na tršcanskom dijalogu s gradanima okupili su se i gradani Italije, Slovenije i Austrije, njih više stotina.

Jedno od prvih pitanja potpredsjednici Reding stiglo je od Zagrepcanke Gordane Vojkovic, ali se nije odnosilo na europski uhidbeni nalog, Lex Perkovic i sankcije koje zbog tog zakona prijete Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj se vec 15 godina sudi prema zakonu koji je neustavan. Problem se nikako ne rješava, molim vas da pomognete, jer se prema tom zakonu deložiraju ljudi kojima je to jedino krov nad glavom", upitala je Zagrepcanka, a Reding joj je odgovorila kako je funkcioniranje neovisnog pravosuda važno za demokraciju.

"Prije tri godine pocela sam raditi s hrvatskom Vladom i ministrima pravosuda kako bi se izgradilo neovisno sudstvo. To je bilo zadnje poglavlje na hrvatskom putu. U demokraciji trebate dobar pravosudni sustav da bi ona funkcionirala", odgovorila je Reding, ali nije mogla konkretno odgovoriti na pitanje. Umjesto odgovora, obecala je prouciti problem i poslati odgovor. (Napisao i snimio D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter