Reding danas očekuje odgovor Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar Orsat Miljenić odgovorit će danas europskoj povjerenici Viviane Reding, ali u tom pismu neće biti precizirano kad će Hrvatska promijeniti zakon kojim je reguliran europski uhidbeni nalog. To u Vladi, uostalom, niti ne namjeravaju učiniti najmanje u idućih mjesec dana.

- Prije izmjene Ustava kojom će se ukinuti zastara za ubojstva iz političkih pobuda, kako bi ih se moglo procesuirati u Hrvatskoj, nećemo mijenjati taj zakon, rekao nam je izvor iz Banskih dvora. Tako ograničena primjena uhidbenog naloga samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine sigurno ostaje do kraja sljedećeg mjeseca, jer Sabor s radom kreće tek polovicom rujna.

- Objektivno, ova tema u Uniji ne zanima nikog osim gospođe Reding. Nitko se time ne bavi. Mi ćemo u izravnoj komunikaciji s ostalim članicama ipak nastojati objasniti da nema nikakvog razloga da Hrvatska ne bude ravnopravna ostalima, samo zato što u trenutku stupanja na snagu Okvirne odluke o europskom uhidbenom nalogu nismo bili dio EU. Premijer će se danas u Grazu sastati s predsjednicima vlada Austrije i Slovenije. Zašto je, recimo, Austrija smjela staviti u svoje zakonodavstvo vremensko ograničenje za uhidbene naloge, a Hrvatska ne? Milanović će također 12. rujna u Veneciji razgovarati s premijerima Italije i Slovenije. I Italija ima klauzulu o 2002. godini, pa vjerujemo da će i oni shvatiti da mi za sebe ne zahtijevamo ništa što već ne postoji, ističe naš sugovornik.

S druge strane, Viviane Reding krajem prošlog mjeseca je od ministra pravosuđa tražila da do danas pošalje precizno kada bi se "Lex Perković" trebao mijenjati. Jučer su iz njezina Ureda opet naglasili da je na potezu Hrvatska te da, ako ne budu zadovoljni odgovorom, Europska komisija može nametnuti Hrvatskoj "određene mjere", ako je došlo do "ozbiljnih nedostataka u provođenju pravnih akata Unije". (D. CIGLENEČKI, D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter