Redefiniranje sive zone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tanja Perišic, autorica mlade generacije rodom iz Splita, od proteklog vikenda predstavlja se samostalno u Aneksu Multimedijalnog centra Luka. Izložena je serija "Sjecanja s ruba Polisa", koja se sastoji od šest svjetlosnih kutija kojima autorica ispituje psihicke realnosti u konstelaciji s estetskim odrednicama, društvenim kontekstom arhitekture i oblikovanja prostora.

Racunalno obradeni sintetizirani pejzaži Tanje Perišic kombinacija su fantasticne imaginacije u kojoj se susrecu elementi industrijske, moderne, futuristicke arhitekture i aksonometrijskih crteža. Redefiniranjem postojecih elemenata nastaju virtualne konglomeracije na tragu nekadašnjih iskonstruiranih krajolika snažne psihološke dimenzije.

Autorica uglavnom opisuje tmurnu i sivu krajnju zonu grada u kojoj se poput nekakve nove varijante "Pobješnjelog Maxa" dogadaju hibridi novih životnih stilova.

Marginalne nuspojave, kao što su neka nova kupališta u kojima obitavaju cudne obitelji, kritika su društvu i instituciji obitelji uopce, dok je sraz arhitekture iz kulturološkog koji se pretace u novi kontekst s nepostojecom arhitekturom mreža referenci kojom se autorica osvrce na osobne idejne, povijesne i estetske vrijednosti.

Snažnom akromatikom autorica cijeloj seriji daje upecatljivu dozu klasicnosti (referenca na strip ili pak crno-bijelu praksu shodnu eri Novih tendencija), dok je cijela serija zapravo izuzetan prikaz autoricine poetike suvremenih manira, a na pragu nadrealistickog ili pak popartistickog poimanja stvari.

Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba te Erste banka otkupili su po jedan njen rad, što je dokaz zrele likovne samosvijesti i zanatske utemeljenosti ove mlade umjetnice, kao i univerzalnosti teme.

Tanja Perišic rodena je 1982. u Splitu, diplomirala je kiparstvo na ALU-u u Zagrebu, a živi, radi i usavršava se u Rotterdamu. Samostalno je izlagala u Splitu, Zagrebu, Becu, SAD-u i Puli te grupno u Velikoj Gorici, Istanbulu, Bonnu, Rotterdamu, Zagrebu, Rijeci, Mainzu, Lagu di Bombi i Rovinju. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada, a bavi se i performansom.


Podijeli: Facebook Twiter