Redatelj Terence Davies pocasni gost Motovuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocasni gost ovogodišnjega Motovun Film Festivala britanski je redatelj Terence Davies ciji ce filmovi biti prikazani tijekom festivala i kojemu ce tom prigodom biti urucena i nagrada Maverick.

Slavni redatelj još od 1976. godine, kada je snimio prvi kratki film "Children", pa sve do danas kroz svoje filmove na specifican nacin prikazuje život u Velikoj Britaniji. Tijekom karijere koja traje gotovo cetiri desetljeca, Davies nikad nije pokleknuo trendovima, a još manje je pristajao na kompromise i do danas je ostao nezavisni režiser u cijim filmovima možemo vidjeti velicanstvene i emotivne price o svakodnevnom životu, isticu iz Motovun Film Festivala.

Najpoznatiji su mu filmovi "Distant Voices, Still Lives", "The Long Days Closes" i "The House of Mirth" iz 2000. u kojemu je prvi put glavnu ulogu povjerio jednoj hollywoodskoj zvijezdi, Gillian Anderson. Najnoviji film "The Deep Blue Sea" u ožujku se poceo prikazivati u americkim kinima. Glavne uloge u filmu imaju dobitnica Oscara Rachel Weisz i Tom Hiddleston.

Davies je proglašen najznacajnijim živucim britanskim redateljem, a film "Distant Voices, Still Lives" našao se na trecem mjestu liste najboljih britanskih filmova svih vremena. Nagradom Maverick koju mu je dodijelio, motovunski festival odaje pocast iznimnim autorima koji se isticu umjetnickom beskompromišnošcu, originalnošcu i time što su unutar filmske industrije ostali svoji i posebni. Prošlih godina to su priznanje primili Ulrich Seidl, Terry Jones i Ken Russel. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter