Redatelj "Gazde" prozvao Jandrokovića zbog ukidanja povjerenstva za Agrokor

Ilustracija, arhiva (B. KOVAČEV/CROPIX)
Ilustracija, arhiva (B. KOVAČEV/CROPIX)

Dario Juričan, autor dokumentarnog filma "Gazda" o Ivici Todoriću, u četvrtak je u otvorenom pismu prozvao predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zbog ukidanja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, ustvrdivši kako je time svjesno zakinuo javnost za razotkrivanje nastanka i metastaziranja Todorićeve korporacije. 

Među neispričanim pričama koje je trebalo razotkriti ukinuto povjerenstvo Juričan navodi ulogu Milana Bandića u projektima Superkonzuma u Zagrebu, ulogu Mladena Vedriša pri Agrokorovoj kupovini zemljišta u Vukovarskoj, Nikice Valentića i njegovog ortaka pri gradnji prvog Superkonzuma, Ninoslava Pavića pri prodaji tvrtke mStart, kao i ulogu urednika HRT-a koji su provodili medijsku cenzuru zbog Agrokora. 

Posebno ističe slučaj predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse za kojega kaže kako "u svojoj prvoj imovinskoj kartici nije prijavio stan kupljen novcem dobivenim od Mediatora, tvrtke u vlasništvu Agrokora". 

Povjerenstvo je imalo zadatak propitati nastanak i djelovanje megakorporacije Agrokor, što je od prvorazrednog javnog interesa, a Jandroković je, kao predsjednik Sabora, "svojim nedjelovanjem i podupiranjem njegova ukidanja svjesno zakinuo javnost za razotkrivanje mnogih aspekata nastanka i metastaziranja Agrokora", navodi u pismu Juričan. 

Za cijelu tu lošu priču oko Povjerenstva odgovornima smatra njegove članove iz redova vladajuće većine - Milijana Brkića, Stjepana Čuraja, Mariju Jelkovac, Antu Babića i Josipa Borića. 

"Ta imena treba upamtiti, a svakako zaslužuju i mali spomenik beskičmenjaštvu", poručuje Juričan. 

Jandrokovića optužuje da je ukidanjem Povjerenstva ozbiljno naštetio ugledu svoje stranke, djelovao protivno javnom interesu i iznevjerio očekivanja stanovnika Hrvatske. 

Juričan podsjeća da je tri godine radio na projektu Agrokor, pa svoja saznanja želi podijeliti s javnošću. Stoga kao nakladnik stavlja u javnu domenu digitalnu verziju trećeg izdanja knjige "Gazda", koju se može naći na http://www.hrcin.hr/knjigagazda/. (Hina)



Podijeli: Facebook Twiter