Red starih zanata, red gastro delicija i modna revija

Modna revija i oldtimeri su dobra kombinacija (Neven GERENČIR)
Modna revija i oldtimeri su dobra kombinacija (Neven GERENČIR)

Dvodnevna završnica manifestacije U bojama tradicije i treći Shabby Chic sajam održani su nedavno na ulicama Brtonigle gdje su okupili znatan broj posjetitelja. Kako je rekla direktorica općinske Turističke zajednice Antonela Frank Medica, ova je nova manifestacija nastala u želji da se domaćim i stranim gostima, ali i stanovnicima Istre, ponudi program koji će im više ili ponovo otkriti unutrašnju Istru, njezine posebnosti i originalne proizvode. Iako su planirane tri manifestacije tijekom sezone, jedna je izostala zbog loših vremenskih uvjeta, ali je zato finalno izdanje bilo pravi pogodak.

Članovi lokalne udruge zanata Maison chic predstavili su stare zanate, autohtone proizvode i rukotvorine, a na licu mjesta svoje su vještine pokazali kamenoklesari, lončari, krojači, majstori koji rade abažure za lampe, stolari, te drugi zanatlije i lokalni majstori koji svoja umijeća štite od zaborava. Osmišljen je gastro program pa su tako posjetitelji imali prilike uživati u menijima koje su nudili ugostitelji konoba Astarea i Food & Wine Primizia by San Rocco. Jela su bila pripremljena po tradicionalnoj recepturi, a posluživana su u zemljanim zdjelama koje su posjetitelji mogli naknadno i kupiti kao suvenir iz Brtonigle.

Uz zdjelice, moglo se kupiti i ručno rađena kuhinjska krpa koja na sebi ima recept jela iz ponude. Bilo je tu i sardela na savor, brodeta od sipa, istarske maneštre, carpaccia od boškarina, domaćih tortelina i drugih. Na štandovima su bili ponuđeni i tipični proizvodi brtoniškog kraja, vina Cattunar iz Nove Vasi, maslinova ulja OPG-a Reale iz Brtonigle, med OPG-a Massimo Zugan iz Radina, sir iz OPG-a Radoševića iz Grobica.

Treći Shabby Chic sajam okupio je petnaestak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, koji su predstavili svoje ukrasne i uporabne predmete u ovom stilu, a bilo je tu i raznih edukativnih radionica. Zanimljive teme bile su beadwork i izrada lutaka od tkanine Jasminke Trpčić, te obrada stakla specijalnim tehnikama koje je prezentirala Patrizia Savian. Davorka Jurić, dizajnerica interijera, upoznala je polaznike s tri najaktualnija stila, shabby chic, vintage i country, a Nerina Gasparini Savian govorila je o tehnici decoupagea.

Program je obogaćen i posjetom članova umaškog oldtimer cluba Eppur si muove, a njihov se boravak uklopio s modnom revijom kreatorice Mirna Posavčević (Anima M.), udruge Maison Chic, te salonom vjenčanica Kimm održanom na brtoniškim ulicama. Tijekom manifestacije bila su otvorena vrata svih galerijskih prostora i crkvica, a za glazbeni dio bio je zadužen Goran Griff i njegov bend. Organizatori su uz TZ i Općinu, udruga Maison Chic i Razvojna agencija Brtonigla. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter