Red Button - prijavi online seksualno zlostavljanje

Jedno od petero djece koja koriste internet primilo je prijedlog ili zahtjev seksualne prirode
Jedno od petero djece koja koriste internet primilo je prijedlog ili zahtjev seksualne prirode

Prema podacima MUP-a pretpostavlja se da je jedno od petero djece koja koriste internet primilo prijedlog ili zahtjev seksualne prirode, a između 25 i 35 posto djece bilo je izloženo seksualnim sadržajima putem interneta. Da bi se smanjila takva crna brojka nedavno je otvorena posebna web stranica za on-line prijavu seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece pod nazivom Red Button. Na mreži https://redbutton.mup.hr/ može se putem računala prijaviti seksualno zlostavljanje, ali isto tako i neprimjereni sadržaj na internetu. U MUP-u se nadaju da će se time uvelike pomoći u suzbijanju najtežih kaznenih djela na štetu djece.

Aplikacija je namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci, pa ih se stoga na stranicama upoznaje s njihovim pravima i upozorava na moguća kaznena djela. Pa se tako navodi da je zabranjeno predlaganje susreta djeci mlađoj od 15 godine putem interneta, elektroničke pošte i mobilnih telefona u svrhu stupanja u spolni odnos s djecom te izlagati dijete pornografskim sadržajima. Također zabranjeno je prikupljanje, davanje drugima i prijenos podataka o osobama mlađima od 15 godina.

Prijave putem aplikacije dežurni će djelatnici moći pročitati isključivo od ponedjeljka do petka, od 8.30 do 15.30 sati. Zbog zakonskih ograničenja, u mogućnosti su zaprimati i odgovarati samo na prijave zaprimljene iz Republike Hrvatske. Ukoliko dijete treba pomoć ili intervenciju policije hitno, poručuje mu se da ne šalju poruku putem ove aplikacije već da umjesto toga, odmah nazove policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu koja će to učiniti umjesto njega.  (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter