"Red Bull Flying Bach" svjetsku turneju pocinje u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u cetvrtak zapocinje svjetska turneja predstave "Red Bull Flying Bach" u izvedbi ansambla cije jezgro cine cetverostruki breakdance prvaci, berlinska skupina Flying Steps. Pocetak je u 20.30 sati, a nakon Pule na redu je Zagreb, gdje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupaju u subotu i nedjelju.

Prošlogodišnja europska turneja ovog ansambla bila je rasprodana, te su oduševili publiku i kriticare. U Europi su granice pomaknute, a sada ce s najnevjerojatnijim spojem kulturnog naslijeda, baroka i breakdancea, nadahnuti publiku diljem svijeta.

Flying Steps, koji su na glasu kao svjetske breakdance legende, ujedinjeni su s opernim redateljem Christophom Hagelom te ce svijetu u 70-minutnoj predstavi pokazati da se energicne breakdance figure s baroknim fugama Johanna Sebastiana Bacha jako dobro slažu, a publika ce imati priliku opušteno uživati u carobnom ugodaju, baš kao uz glazbu dobro ugodenog klavira.



Notu po notu, korak po korak, uz klavir, cembalo i ritam elektronske glazbe, ansambl ce plesnim figurama preskakivati granicu izmedu ozbiljne glazbe i moderne urbane kulture mladih, povezujuci ih onako kako se dosad cinilo nezamislivim. Publika ce vidjeti i cuti nesvakidašnju pricu koju ce dugo pamtiti.

Vartan Bassil, osnivac skupine Flying Steps, objašnjava da su se raniji pokušaji povezivanja breakdancea s klasicnom glazbom svodili iskljucivo na kombinaciju pokreta i ritma, a ovo je nešto sasvim drugacije jer, kaže, plesaci daju mnogo više od plesa. Udahnuli su život Bachovom "Dobro ugodenom klaviru", i pred ocima publike pokretom pricaju pricu.

Da cijela stvar bude zanimljivija, evo i nekih brojki: skupina Flying Steps je naslov svjetskih prvaka osvojila cetiri puta, clanovi ansambla predstave dolaze iz devet zemalja, a ansambl je na europskoj turneji 2011. cesto izlazio na bis, na što su potrošili 12 sati, te su prošle su godine clanovi ansambla uništili 40 pari tenisica. Takoder, u 26 sekundi Benny Kimoto (B-Boy J-Sun) na glavi se okrene 54 puta. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter