Red Bull Air Race pratit će do 80 tisuća posjetitelja

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Samo mjesec dana Rovinj dijeli od druge etape najbržeg avijatičarskog natjecanja na svijetu - Red Bull Air Racea, koje će se po prvi put odvijati u Hrvatskoj. Grad sv. Fume bit će, naime, 12. i 13. travnja domaćin spektakla koji okuplja najbolje svjetske pilote, koji će sudjelovati na ukupno osam utrka u sedam zemalja na tri kontinenta.

O ovoj su manifestaciji danas na presici u Rovinju govorili organizatori, piloti, domaćini spektakla i ministar turizma Darko Lorencin, koji je tom prilikom istaknuo da je riječ o najboljem mogućem početku turističke sezone za čitavu Hrvatsku.

- Jedan od ključnih elemenata naše strategije razvoja turizma je jačanje pred i posezone. Red Bull Air Race sjajan je primjer takvog proizvoda. Naime, događaj globalnih dimenzija, kao što je ovaj, u velikoj mjeri pridonosi jačanju brenda Rovinja, Istre i Hrvatske kao destinacije kvalitetnog turizma, rekao je Lorencin.

Erich Wolf, direktor Red Bull Air Racea, u više je navrata spominjao gostoljubivost domaćina, ali i ljepote grada, kazavši i da je velika čast i sreća danas biti u Rovinju.

- Obećavam da će ovo biti posebna manifestacija, koju će na svojim televizorima pratiti i milijuni ljudi diljem svijeta, što će nesumnjivo imati velike posljedice u segmentu promocije destinacije i turizma. O tome kako se osjećamo i kako smo dočekani u Rovinju najbolje svjedoče riječi, odnosno tek jedna riječ pilota Petra Besenyeija, koji je na pitanje kakve su mu prve impresije o Rovinju izustio samo "wau", rekao je Wolf.

U ime organizatora Tomislav Popović, član Uprave Adris grupe i direktor Maistre, rekao je da su Adris grupa i Maistra navikli publiku na visoke standarde.

- Kontinuiranim ulaganjima u razvoj i investicijama u turizam vrijednima više od 2,7 milijardi kuna Adris grupa stvorila je preduvjete za održavanje najvećih i najzahtjevnijih događaja koji promiču hrvatski turizam i Rovinj kao destinaciju, rekao je Popović.

- Upravo ovaj primjer potvrđuje da bliska suradnja gradske uprave i lokalnog gospodarstva, točnije Adris grupe može donijeti Rovinju događaje koji će snažno potaknuti razvoj turizma, izjavio je gradonačelnik Giovanni Sponza.

Pilote, Matthiasa Dolderera, Hannesa Archa i Petera Besenyeija, novinari su pitali što će se dogoditi ne bude li im vrijeme naklonjeno, odnosno bude li kiše i (pre)jakog vjetra? Odgovorili su da se nadaju dobrom vremenu, ali i da su u slučaju manje povoljnih prilika dobro obučeni, dok je Dolderer dodao da će ako dođe "bura" (op. a. odlično je izgovorio) iskušenja biti veća.

Na pitanje koji se broj posjetitelja očekuje tijekom ove letačke manifestacije, domaćini i organizatori Red Bull Air Racea procijenili su da bi grad sv. Fume ovim povodom moglo posjetiti između 60 i 80 tisuća ljudi.

Nakon presice na nebu iznad Valdibore jedan je pilot Red Bull Air Racea demonstrirao kako izgleda kad avionom zapleše nad morem i rovinjskom starogradskom jezgrom. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter