Recital Ive Pogorelica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki hrvatski pijanist Ivo Pogorelic održat ce 12. ožujka koncert u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", na kojemu ce izvesti djela dvojice najvecih pijanistickih genija 19. stoljeca - Franza Liszta i Frederica Chopina. Glazbeni svijet ove godine obilježava 200. obljetnicu Lisztova rodenja, a prošlu je godinu istu obljetnicu slavio "pjesnik klavira" Frederic Chopin.

Zadnji recital proslavljenog pijanista Ive Pogorelica zagrebacka je publika cula prije osam godina, kazala je voditeljica marketinga KD "Vatroslav Lisinski" Metoda Lhotka naglasivši da ce Pogorelic izvesti najzahtjevniji pijanisticki repertoar. Radi se o djelu madarskog umjetnika Franza Liszta pod nazivom Mefisto valcer i Sonata u h-molu S.178, a najavljena je i Chopinova Sonata u b-molu, br. 2, op. 35 i Nokturno u c-molu, op. 48, br. 1.

Pogorelic u Zagreb dolazi iz Italije, a nakon nastupa u Lisinskom odlazi u Austriju gdje ce svirati u Raidingu, rodnom mjestu Franza Liszta, koje organizira Lisztov festival.

Ivo Pogorelic je sa Zagrebackom filharmonijom u Lisinskom nastupio prošle godine u listopadu, kada je svojim nadahnutim i osobujnim interpretacijama Chopina oduševio zagrebacku publiku. Taj umjetnik nikoga ne ostavlja ravnodušnim i svaki puta iznova oduševljava i zaokuplja pozornost glazbenoga svijeta, navode u Lisinskom.

Izvanredno tehnicko umijece i snažna umjetnicka osobnost njegove interpretacije cine promišljenim i izražajnim. Pogorelic nudi slušateljima izvoran skladateljev glazbeni rukopis, ali i skida nataloženu patinu sa skladbi, rastvara njihovu sadržinu. Pogorelicevi ekstremni kontrasti tempa i dinamike te kriticki pristup djelu ispituju krajnje granice glazbenog zapisa i interpretacije opcenito.


Podijeli: Facebook Twiter