Recitacije, predstave, predavanja i dječje radionice

Radovi su u punom jeku (D. MEMEDOVIĆ)
Radovi su u punom jeku (D. MEMEDOVIĆ)

Sabor čakavskog pjesništva u organizaciji žminjske Katedre Čakavskog sabora i Općine Žminj održat će se ovog petka i subote u Čakavskoj kući u Žminju i okolnim prostorima, najavili su jučer organizatori na konferenciji za novinare.

- Ovom manifestacijom nastojimo sačuvati sjećanja i čakavsku riječ od zaborava i nestanka, kazala je uvodno predsjednica žminjske KČS Kristina Mijandrušić Ladavac. Središnji dan manifestacije je subota kada će se recitatori i njihovi voditelji u Čakavskoj kući prijavljivati za natjecanje od 10 sati. Podizanje zastave Čakavskog sabora zakazano je za 10.45 sati, dok će u 11 sati "Zad Kaštela" započeti samo natjecanje u recitiranju poezije čakavskih književnika. Posjetiteljima će se predstaviti i sudionici pjesničkog natječaja "Di ča slaje zvoni". Na taj je natječaj pristigao čak 141 pjesnički rad od 127 učenika iz 30 osnovnih škola Istre, Kvarnera i Dalmacije, ali i bujske i pazinske srednje škole. Stoga će se tom prilikom predstaviti nova pjesnička zbirka "Kako ča zvoni va Žminje 2017." u kojem je mjesto našlo 54 ponajboljih pjesama.

Prije proglašenje pobjednika natjecanja u recitiranju kraćom će se predstavom "Napopriko po Savičenti" u mjesnoj kinodvorani predstaviti učenici Osnovne škole Svetvinčenat pod vodstvom Mirjane Doblanović Pekica. U 14 će se sati u Čakavskoj kući održati dječja dramska radionica pod vodstvom Roberte Rudele, dok će se u 15 sati s djecom družiti poznati dječji pisac Mladen Kušac, nakon čega slijedi predavanje Dinke Juričić "Medijsko ovčarstvo - između clickbaitova, spinova i prikrivenih reklama". Tijekom dana posjetiteljima će se predstaviti organizatori manifestacije "Dani kajkavske riječi" u Zlataru, te "Poj riči materinske" u Primoštenu.

Subotnja će se večer od 18 sati završiti književnim druženjem, nastupom sopaca s Krka i klape Kostrena te kraćim kulturno-umjetničkim programom "Štuorice od polnoći" Aleksandra Bančića. Bit će to ponovljena, nešto kraća i diskretnija, predstava originalne monodrame Istarskog narodnog kazališta koju će Bančić upriličiti dan ranije, u petak, u 20.30 sati u Čakavskoj kući. Ta je predstava nastala prema knjizi "Libar od polnoći" žminjske autorice Milice Kranjčić koja je od samih početaka u organizaciji Sabora čakavskog pjesništva. Potporu manifestaciji daje Turistička zajednica Općine Žminj i Osnovna škola Vladimira Gortana Žminj. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter