Recikliraju plastiku i cine dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marljivo ih sakupljaju i donose u školu. Pomažu im i roditelji, nonici, susjedi i ljudi dobre volje pa je petstotinjak osnovaca maticne škole Vazmoslava Gržalje iz Buzeta i podrucnih škola Roc, Lanišce, Livade i Vrh uspjelo sakupiti 400 kilograma cepova PET ambalaže. Osnovci cepove prodaju jednoj privatnoj tvrtki za preradu plastike u Buzetu koja im za kilogram placa 1,5 kuna, a oko 600 kuna dobivenih od prodaje cepova namijenili su u humanitarne svrhe.

Uciteljica Snježana Brozolo, inicijatorica ove neobicne akcije, kaže da su osnovci cepove poceli sakupljati prošle školske godine. Ugradili su time svoju kockicu u veliki humanitarni mozaik pomoci Davidu Krušvaru. Mališanu su u meduvremenu uspješno transplantirali jetra u Padovi. Ove školske godine osnovci žele pomoci teško bolesnom 16-godišnjem Deniju Muzici iz Forcici kod Roca.

- Cepovi nam stižu poštom iz cijele Hrvatske, najviše su nam, cak 300-tinjak kilograma, poslali osnovci iz jedne zagrebacke škole koji su se takoder htjeli ukljuciti u našu humanitarnu akciju. Razvijamo ekološku i humanitarnu svijest. Cepovi inace završavaju na smetlištu, a mi ih možemo reciklirati i prihod iskoristiti u humanitarne svrhe, kaže Brozolo.

Koordinatorica ekoškole Gabriela Isakagic istice da, osim cepova, u školi sakupljaju i stari papir, a prihod su takoder namijenili u humanitarne svrhe. - Razvijamo time svijest kod djece da treba pomagati drugima. Svatko se može naci u lošoj financijskoj ili zdravstvenoj situaciji, ali možemo si to donekle olakšati pomažuci jedni drugima, istice Isakagic.


Podijeli: Facebook Twiter