Reciklažno dvorište prije ljeta

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Izgradnja reciklažnog dvorišta u Valmadama teče planiranom dinamikom i u završnoj je fazi, odnosno pred samim otvaranjem vrata građanima koji će tamo moći besplatno odlagati otpad, doznajemo iz Grada Pule.

Tri dvorišta

U reciklažnom dvorištu moći će se besplatno zbrinuti otpadni papir, metal, staklo, plastika, tekstil, jestiva ulja i boje, lijekovi, baterije, elektronički i električni otpad te ograničene količine glomaznog i zelenog otpada. Investicija je vrijedna 2,8 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osim što je u cijelosti financirao izradu projektne dokumentacije, sufinancira i projekt s 1,74 milijuna kuna dok ostatak vrijednosti investira Grad Pula.

Po završetku radova slijedi ishodovanje sve potrebne dokumentacije, nakon čega, prema ugovoru s Fondom, reciklažno dvorište treba započeti s radom najkasnije do kraja lipnja ove godine. Uz već postojeće reciklažno dvorište u Metisu, izgradnjom reciklažnog dvorišta u Valmadama te početkom rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, u okviru kojeg će također biti reciklažno dvorište, Pula će imati ukupno tri reciklažna dvorišta te će se građanima osigurati besplatno odlaganje na sve tri lokacije.

Iz Grada navode da u narednom razdoblju predstoji i izrada letka kojima će se građane detaljno upoznati s radom reciklažnog dvorišta. Inače, reciklažna dvorišta imaju značajnu ulogu u novom sustavu prikupljanja komunalnog otpada. U razvijenim sustavima selektivnog prikupljanja do 30 posto od ukupno prikupljenih korisnih sirovina prikupi se upravo kroz reciklažna dvorišta.

Zeleni otpad

Izgradnja reciklažnog dvorišta u Valmadama započela je u listopadu prošle godine, a izvođač radova bila je pulska Cesta. Riječ je o prostoru dotadašnjeg skladišta u krugu Herculanee u Valmadama. U njemu će se, barem prema prvobitnim najavama, osim mogućnosti odlaganja raznih korisnih sirovina imati i mogućnost zbrinjavanja manjih količina zelenog otpada iz vrta što danas građanima predstavlja problem zbog udaljenosti odlagališta Kaštijun. Takva vrsta otpada će se mljeti i poslije ponovno koristiti čime će se još više doprinijeti izdvajanju korisnih sirovina iz otpada. Sama izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Valmadama omogućit će građanima besplatno zbrinjavanje, odnosno odlaganje raznih otpadnih sirovina. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter