"Recesijsko" motovunsko izdanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset i pet dana prije otvaranja Motovun Film Festival predstavio je svoje ovogodišnje izdanje na konferenciji za novinare. Nova porcija nezavisnih filmskih ostvarenja publici ce biti dostupna od 27. do 31. srpnja na motovunskom brdu u srcu Istre.

- Motovun ce još jednom biti iskustvo za najizdržljivije - 65 projekcija u pet dana zahtjevan je zadatak. Mislim da imamo uravnoteženu kombinaciju filmova koji su vec postigli veliki uspjeh na najuglednijim festivalima svijeta, kao i oni za koje su rijetki culi i morali smo se dobro potruditi da ih nademo. A tome treba pribrojiti pet koncerata, dvije izložbe i citav niz pratecih dogadanja koji povezuju publiku i festivalske goste, najavio je direktor festivala Igor Mirkovic.

Ovogodišnja festivalska zemlja partner je Finska, koja ce biti predstavljena uz Novi finski film, program u sklopu kojeg se prikazuje pet ponajboljih dugometražnih igranih filmova u posljednjih pet godina, kao i kroz retrospektivu suvremenog finskog dokumentarca u selekciji vrsnog finskog dokumentarista Arta Halonena.

- Zemlja partner nam dolazi s krajnjeg sjevera, predstavljamo finske umjetnike – i u filmskom i u glazbenom programu nastojali smo ovoga puta izbjeci onih nekoliko u nas poznatih imena i pokazati da u toj zemlji postoji citavo obilje zanimljivih ljudi i projekata. A buduci da su vremena teška i siromašna te da se u takvim situacijama uvijek izvlace stare stvari s tavana, pripremili smo dva kinotecna ciklusa ispunjena antologijskim naslovima: svakog jutra dan cemo zapocinjati filmovima o pohlepi i siromaštvu, a dan cemo zakljucivati negdje pred sljedece jutro, kasnonocnim projekcijama partizanskih akcijskih filmova, dodao je Mirkovic.

Pored najavljenih programa, i ove godine se prikazuje Motovun Online, program kratkih filmova. Od cak 300 prijavljenih naslova, njih 15 dobit ce priliku da se predstave u Motovunu, a buduci da spomenuti program ove godine slavi desetu godinu postojanja, godišnjicu ce obilježiti projekcijom dosad nagradenih filmova danas u kinu Europa.

U glavnom programu prikazat ce se, medu ostalim, filmovi "O'Horten" norveškog redatelja Benta Hamera, "Gigante" urugvajskog redatelja Adriana Binieza, švedski "Pusti me da udem" Tomasa Alfredsona, izraelsko-njemacki "Stablo limuna" Erana Riklisa te, izvan konkurencije, canneski pobjednik "Bijela vrpca" Michaela Hanekea te berlinski laureat "Mlijeko tuge" Claudie Llosa.

Nekadašnja "Nagrada od A do A" od ove godine više nije nagrada za najbolji regionalni film iz programa festivala, vec ce se dodjeljivati za najbolji regionalni film prošle sezone.

- Nagrada "50 godina", koju dodjeljujemo velikanima hrvatskog filma koji se filmskom umjetnošcu bave preko pola stoljeca, ove godine ide u ruke glasovitom karikaturistu i crtacu Nedjeljku Dragicu, što ce biti jedinstvena prilika da se podsjetimo njegovih antologijskih radova. Ovo "recesijsko" motovunsko izdanje, kao što to vremenu i prilici,  zapocinjemo svecanom misom za ekonomski spas festivala. A i šire. Dodite, ponesite preostali sitniš  i uživajte. Tko zna kada cete si to opet moci priuštiti, zakljucio je Rajko Grlic, umjetnicki direktor festivala.


Podijeli: Facebook Twiter