Recesijski crveni tepih na dodjeli Oscara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne zna se što je važnije u najvažnijoj filmskoj noci u godini, crveni tepih ili sama dodjela Oscara. No zvijezde red carpeta kao da su se uplašile filmske raskoši te se stilskom skromnošcu solidarizirale s recesijom u svijetu.

Jer, ruku na srce, rijec je o skupocjenim haljinama i još skupocjenijem nakitu koji baš i nisu djelovali tako hollywoodski, a shodno tome crveni tepih i nije bio toliko uzbudljiv. Glumice su uglavnom igrale na sigurno pa 84. dodjela nece ostati zapamcena po haljinama i glumicama koje ce uci u modnu povijest. No nije sve tako crno.

U bijeloj opravi Toma Forda besprijekorno je izgledala glumica Gwyneth Paltrow koja je, iako nije nominirana za filmskog, ponijela onog modnog Oscara. Isti je slucaj sa sladunjavom Michelle Williams koja je u crvenoj Louis Vuitton haljini s ružicastom clutch torbicom bila miljenica fotografa. Iako u posljednjem filmu glumi raskošnu divu Marylin Monroe, s plavom kratkom kosicom izgledala je poput krhke Mije Farrow.

Krhka je i nova filmska heroina Rooney Mara koju su u bijelom Givenchyju Riccarda Tiscija prozvali Audrey Hepburn 21. stoljeca. Ima nešto u toj usporedbi - upravo je Givenchy bio omiljeni kreator Audrey Hepburn. Nažalost, poput Givenchyjeve parfemske bocice "Organza" izgledala je raskošna pjevacica Jennifer Lopez.

Preslatka Emma Stone djelovala je pak glamurozno u prekrasnoj crvenoj haljini Giambatiste Vallija s dramaticnom mašnom. Iako je mnoge podsjetila na Nicole Kidman u Balenciagi, crvenokosa Emma u crvenom je slatka i poželjna, dok je crvenokosa Nicole zamamna i distancirana. Krupniji mogu biti zgodni i kada nisu u crnom. Potvrdila je to Octavia Spencer, dobitnica Oscara za sporednu ulogu, koja je u bijelo-srebrnoj haljini na falde, ukrašenoj štrasom i perlama, pokazala da je stil u stavu, a ne samo izgledu.

Težak je i hrabar bio izbor etericne glumice Jessice Chastain. Medijima je otkrila da je haljinu Alexandera McQueena odabrala zbog raskošnog zlatnog veza koji joj se ucinio vecim od života, no americki su kriticari komentirali da izgleda poput zavjese iz kuce Michaela Jacksona.

Ali bila je dostojna pravog crvenog tepiha. Zelena haljina tamnopute Viole Davis bila je pak pravi odabir za crveni tepih. Penelope Cruz majcinstvo je proljepšalo u svakom pogledu te je u plavoj haljini Armani Privea zracila energijom ranih filmskih ljepotica poput Sophije Loren. Sandra Bullock se trudi, ali dobroj djevojci iz susjedstva jednostavno ne ide cak ni u predivnoj crno-bijeloj haljini Marchese s crnom lakom na noktima, koji nikako ne odgovara njezinoj fizionomiji ruku.

Cameron Diaz u bijelom Gucciju, ruku mišicavih poput Madonne, jednostavno zna nositi haljinu, ali je ovaj put zaboravila na frizuru. Oscar voli vintage kreacije. Za jednu takvu odlucila se Natalie Portman koja se nakon smjene Galliana ipak vratila Dioru, ali vintage odabirom nije ostavila dojam poput Julie Roberts u plavom Valentinu prije nekoliko godina.

Zlatni odabiri bili su oprecni. Meryl Streep je u zlatnoj haljini izgledala poput kipica koji je osvojila, no raskoš i boja starog zlata stoje glumici koja u svojoj karijeri ima 17 nominacija i koja je preksinoc kuci ponijela treci kipic. No, zlatno ne pristaje Stacey Kebler, djevojci Georgea Clooneyja, koja je izgledala poput utješnog zlatnog kipica koji Clooney nije osvojio za najbolju mušku ulogu, ali ga nosi uz sebe, onako da se pokaže.

Najvecu je prašinu podigla tanka mišicava nožica predivne Angeline Jolie, koja je virila iz crnog baršuna Ateliera Versace. Izgledala je kao prekrasna Barbika kojoj strši treca noga. Šteta, jer nije postigla modni uspjeh kao na nedavno održanom Zlatnom Globusu.

Zakljucimo da je to ipak bio Oscar na kojem nije bilo Kate Blanchet ili Tilde Swinton, no pojavila se mladahna Shailene Woodley u Valentino Coutureu, koja je, baš kao u "Nasljednicima" Alexandera Paynea, ostvarila malu, ali itekako zapaženu ulogu.


Podijeli: Facebook Twiter