Recesija popušta, ali oporavak tek od 2015.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Recesija sve više popušta, ali gospodarski oporavak Hrvatska ne može očekivati ni ove, niti iduće godine u kojoj bi se BDP-a mogao smanjiti za dodatnih 0,7 posto. Bolje dane naša zemlja može očekivati tek od 2015. godine, ali će njezin ekonomski napredak biti sporiji od većine zemalja u regiji, prognozirao je jučer Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja u Hypo banci.

Od početka krize Stojić je javnosti postao poznat kao najpesimističniji ekonomski prognostičar u zemlji. No, njegova su se predviđanja uglavnom pokazala točnima. Dok Vlada u idućoj godini planira rast BDP-a od 1,3 posto, Svjetska banka očekuje rast od 0,8 posto, što je jučer potvrdila njezina viša ekonomistica u Hrvatskoj Sanja Madžarević Šujster, na predavanju o "Ekonomskim izgledima", održanom u Hypo banci. No, Stojić ne vjeruje u oporavak, pa je predvidio smanjenje BDP-a u ovoj godini od 1,25 posto, u idućoj još za 0,7 posto, a tek 2015. očekuje rast od 0,8 posto.

- Novost je da moje prognoze nisu tako pesimistične kao prije, priznao je Stojić pred nekoliko stotina slušatelja, objasnivši da 2014. očekuje usporavanje pada BDP-a, zbog znakova oporavka u EU i jačanja investicija u Hrvatskoj. Stojić smatra da se gospodarsko padanje ove godine usporilo zbog jednokratnog utjecaja fiskalizacije, potrošačkog optimizma, investiranja oko lokalnih izbora, te zbog kišne godine koja je povećala proizvodnju struje. No, boji se da će izlazak Hrvatske iz Cefte smanjiti izvoz, što će - uz strukturne slabosti hrvatskog gospodarstva - otežati oporavak zemlje od krize.

- Konsolidacija proračuna nije ambiciozna. Ona se odugovlači, prigovorio je Stojić hrvatskoj Vladi.

Međutim, Sanja Madžarević Šujster usprotivila se drastičnom rezanju javne potrošnje, po uzoru na Letoniju u kojoj su plaće skresane 30 posto, a mnoštvo je službenika dobilo otkaz, jer bi to pogodilo gospodarstvo koje je kod nas jako ovisno o državnim subvencijama, dok dva milijuna građana ima neki oblik primanja iz proračuna. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter