Recesija pod krinkom cipke i rucnog rada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Metri i metri svile, satena, cipke i rucnoga rada preplavili su proteklih dana pariški tjedan visoke mode koji je u francusku modnu prijestolnicu vec tradicionalno doveo najzvucnija imena svjetske modne scene, ali i brojne holivudske, glazbene i ostale zvijezde.

Na prvi pogled, krize, recesije i ostalih tegoba koje mjesecima muce svjetsko gospodarstvo - niotkuda, no, da je ta boljka današnjice nagrizla i svjetsku modnu scenu ipak se moglo išcitati izmedu redaka, izjava ili, ako hocete - izmedu nabora i ušitaka na kreacijama koje nikada nisu bile unikatnije.

Razlog je tome cinjenica da su mnogi dizajneri, s izuzetkom one šacice privilegiranih, sami šivali svoje kolekcije te ih tako ucinili unikatnijima no ikad i protiv svoje volje.



- S prijateljem sam se zatvorio u jednu kucicu na selu i rucno sašio 15 haljina. Nažalost, necu moci ispuniti sve želje narucitelja, ali ovako je moja kolekcija bar superekskluzivna, smije se dizajner Alexandre Vauthier kojemu je ovo prva godina na Paris fashion weeku, a vec je izgovorio ono što je samo koju sezonu unatrag bilo nezamislivo cuti na jednom od najprestižnijih svjetskih tjedana visoke mode.

Kriza je tako i nehotice tom slavlju mode udahnula novu dimenziju kvalitete, barem kada je rijec o onim manje zvucnim imenima, jer govorimo li o Giorgiu Armaniju, Karlu Lagerfeldu za Chanel i Johnu Gallianu za Christian Dior, kvaliteta se podrazumijeva, a štednja nije opcija.



Ovaj veliki trojac uporno prkosi vremenu koje nije naklonjeno kreativcima iza modnih pista, pa su zvijezde u prvim redovima doista imale prilike uživati u raskoši materijala, krojeva i ideja.

Iako su ideje crpili iz doista razlicitih izvora, pa je Armani inspiraciju pronašao u mjesecini, Galliano u jahanju, a Lagerfeld u baroku, rezultat je bio relativno slican i najavio poplavu raskošnih, ženstvenih i pomalo bajkovitih kreacija na crvenim tepisima.



Stapanje prošlosti i sadašnjosti s buducnošcu u elegantnim, decentnim kreacijama posutim srebrnim sjajem mjesecine, elegantnim kombinacijama Lagerfeldovog "neon-baroka" te gotovo nepristojno raskošnim Gallianovim maštarijama još jednom su pokazali zašto je Pariz kolijevka i prijestolnica svjetske mode, a prvi redovi uz catwalk puni zvijezda kao što su Kylie Minogue, Dita Von Teese, Kanye West i Tina Turner.


Podijeli: Facebook Twiter