Recesija nagrizla asfalt Barbanštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici opcine Barban cesto se žale na katastrofalno stanje ceste koja iz njihovog mjesta vodi prema Raši, za što prozivaju kamione koji tuda svakodnevno više puta prolaze vozeci kamen iz luke Bršica i obližnjeg kamenoloma Most-Raša. Povremena asfaltiranja ulegnuca i rupa koji nastaju na toj dionici nimalo ne doprinose lagodnijoj vožnji, a lošeg stanja ove posljednje preostale neobnovljene dionice nekadašnje Jadranske magistrale svjesni su i u Hrvatskim cestama.

- Projektna dokumentacija za rekonstrukciju ceste Most Raša - Barban, cija je procijenjena vrijednost oko 35 milijuna kuna, zgotovljena je prije dvije godine. Sukladno obecanju iz središnjice Hrvatskih cesta, tijekom ove godine trebao bi biti raspisan natjecaj za izvodaca radova. Buduci da se radi o velikom zahvatu jer bi obnova postojece trase ukljucivala poboljšanja u vidu potpornih zidova, proširenja zavoja, obnove mostova, sredivanja odvodnje i tako dalje, sigurno ce se ici na medunarodni natjecaj, kaže Marinko Šetic, šef pulske ispostave spomenute tvrtke.

Polovina sredstava za obnovu spomenute ceste u dužini od 8,5 kilimetara trebala bi biti osigurana kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Ako se natjecaj za izvodaca radova uskoro raspiše, dodao je Šetic, s obnovom bi se moglo zapoceti nakon turisticke sezone.

A kada ce biti dovršena druga cesta koja muci Barbance, takozvana barbanska zaobilaznica kojom bi se kamioni preusmjeravali na putu za Žminj pritom ne ulazeci u Barban, potpuno je neizvjesno. Naime, kako doznajemo, zamjenice ravnatelja Županijske uprave za ceste Biserke Griparic, ŽUC trenutacno uopce ne može planirati znacajnije investiciji zbog nedostatka financijskih sredstava.

- Iako smo pri kraju rješavanja imovinskopravnih odnosa za cestu dužine oko tri kilometra, jednostavno nemamo financijskih sredstava za njezino uredenje i asfaltiranje. Buduci da je situacija u zemlji takva kakva je, ne znam niti možemo li racunati na financijsku pomoc Opcine, Županije ili Hrvatskih cesta. Neizvjesno je hocemo li uopce imati dovoljno sredstava za redovito održavanje cesta, to jest sanaciju svih oštecenja koja su nastala tijekom ove jake zime koja nas je svih iznenadila, rekla je Griparic.


Podijeli: Facebook Twiter