Recesija i nevolje povukle okidac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samoubojstvo 56-godišnjeg zaštitara Sokol Marica, što se dogodilo u ponedjeljak u Savskoj ulici u Zagrebu, cetvrto je samoubojstvo nekog službenika te tvrtke u posljednje cetiri godine.

Povod samoubojstva odgovara recesijskom razdoblju: zaštitar iz Savske ulice ostao bi bez vozacke dozvole, zbog cega je mogao ostati i bez posla, jer je policija inzistirala na ocevidu minorne prometne nesrece u kojoj je nesretnik pod utjecajem alkohola okrznuo ogradu i prozor trgovine. Razlozi su, naravno, bili dublji i privatne su prirode, a u Sokolu nas uvjeravaju da nesretni zaštitar ne bi ostao bez posla, vec bi bio prebacen na cuvanje objekta te bi bio stegovno kažnjen zbog pijanstva na poslu.

Medutim, ekonomske razloge mogli bi imati mnogi zaposlenici Sokol Marica. Place u toj struci su, naime, male i najcešce su ispod republickog prosjeka, a svatko ima dovoljno obveza, od kreditnih za stanovanje do toga da se djeci moraju kupiti knjige i poslati ih u školu.

Provjere zbog oružja

Primjerice, zaštitari koji rade na prijevozu novca, što je jedan od najopasnijih i najodgovornijih zaštitarskih poslova, primaju placu u visini republickog prosjeka. Nesretni zaštitar iz Savske ulice primao je par tisuca kuna više jer je kao vozac Fininog blindiranog vozila morao imati i vozacku dozvolu s višom kategorijom. Najviše zaposlenih u zaštitarstvu, pak, prijavljeno je na minimalne place, a prije ili kasnije svakog može zadesiti dužnost na kojoj nosi oružje.

Zbog cinjenice da mogu doci u situaciju da nose ili cak upotrijebe oružje, pod nadzorom su MUP-a, pa zdravstvene kontrole imaju i cešce nego policajci. Za osobe koje nose oružje, dakle za zaštitare, te se kontrole u Zagrebu provode minimalno svake tri godine u policijskom domu zdravlja u Šarengradskoj ulici. U sklopu provjere psihofizicke sposobnosti zaštitari moraju razgovarati i s psihologom i psihijatrom, a dužni su obaviti i redovnu vježbu gadanja.

Kao vojska i policija

Za cuvare u zaštitarstvu, dakle za one koji ne nose oružje, ali bi sutra ipak mogli biti premješteni na takav posao, provjera psihofizicke sposobnosti ne ukljucuje obavezan razgovor sa psihologom, vec se uglavnom sastoje od provjere osnovnih zdravstvenih parametara, testova percepcije i psihološkog upitnika, koji je lakše slagati nego živog sugovornika.

Zaštitarska služba slicna je vojsci i policiji, pa se zbog najmanjeg prijestupa može dobiti otkaz. O radnim pravima, pak, pocelo se tek posljednjih godina brinuti, no sindikati su više kivni na zakonodavna rješenja prema kojima je ta djelatnost u slobodnom tržištu, nego na poslodavce. Tvrde, naime, da je situacija s placama transparentna jer su i isplate komitenata po uradenim satnicama transparentne. (Sergej ABRAMOV/Novi list)

Cetiri samoubojstva u cetiri godine

* srpanj 2006. - Vedran Stanojevic (22) iz Siska ubio se hicem iz službenog pištolja na radnom mjestu u nocnoj cuvarskoj smjeni u poslovnici Fine u Zagrebu

* sijecanj 2007. - Milan Grba (47) u Moravicama je iz pištolja ubio nevjencanu suprugu Biljanu Rajnovic (35), koja ga je napustila nekoliko mjeseci ranije. Potom je gurnuo sebi pištolj u usta i povukao okidac

* listopad 2008. - Andrija Jauk (25) iz službenog pištolja ubio je sedamnaestogodišnju Zagrepcanku Niku Dekovic jer je odbijala stupiti u vezu s njim, a onda je pucao sebi u glavu. Policija nije Jauku oduzela oružje, premda je njegova psihijatrica dva tjedna prije ubojstva upozoravala da je rastrojen

* kolovoz 2010. - pedesetšestogodišnji zaštitar Sokol Marica u Savskoj ulici u Zagrebu pucao je sebi u glavu, nakon što je shvatio da ce mu biti oduzeta dozvola, te da ce možda ostati bez posla, jer je pod utjecajem alkohola službenim automobilom okrznuo ogradu i vrata trgovine


Podijeli: Facebook Twiter