Ako vam je u ruke došla knjiga recepata umaške slasticarke poznate i van nacionalnih granica Dragice Lukin, onda su vam zasigurno, listajuci stranice, potekle sline kao i meni, a na um pale sulude ideje o odlasku u prodavaonicu po sve potrebne namirnice za testiranje ne jedne, vec desetak ponudenih slastica.
I to samo za prvu turu jer, kako se bliže blagdani, dani u kojima, bar što se jela i pica tice, ne vrijede nikakve granice i kriteriji, valja nam se dobrano pripremiti.
Recepti su podijeljeni školski, prema nacinu pripreme na: dizana tijesta, masna, lisnata, glatka i prhka tijesta, biskvite, torte te razne poslastice. Medu njima izdvajam aktualne: božicnu orehnjacu, domaci panettone, božicne zvjezdice, božicni suvarovi, šapice?
I premda je autorica u Istri poznata po izvanrednim kreacijama slatkih delicija iz antickog razdoblja koje je djelomicno prilagodila današnjim uvjetima, u ovoj se kuharici mogu naci kolaci poznati u osnovnoj varijanti, a kojima je Dragica dala svoj osobni štih. Baš kao i medenjaci nazvani po njezinoj slasticarnici Villa Soši.
Svi recepti vrlo su detaljno i analiticki predstavljeni: potrebni sastojci prilagodeni su odredenom broju osoba, priprema kolaca je napisana svima dostupnim jezikom, a uz mnoge recepte autorica je napisala i prigodne savjete, što posebno dobro dode onima s manje iskustva.
Primjerice - marcipan se može lakše razvaljati ako prozirnu foliju prethodno pospete šecerom u prahu; biskvit možete po ukusu namociti s malo orahovca ili nekog drugog likera po okusu; roladice je preporucljivo zalediti, tako cete ih lakše narezati prilikom posluživanja? Valja istaknuti da sve recepte prate odlicne fotografije koje potpisuje Neven Gerencir.
"Torte i Kolace" Dragice Lukin izdao je splitski Knjigotisak u posebnoj seriji publikacija Poznati hrvatski kuhari, a zbog velike potražnje i vrlo pristojne cijene vec se tiska i drugo izdanje.
Dragica Lukin, osim što je vlasnica kultne umaške slasticarnice, po mnogima je i najbolja hrvatska slasticarka. Nagradivana je mnogim strucnim priznanjima, pobjednica je raznih domacih i medunarodnih natjecanja, vrsna je i ambiciozna strucnjakinja koja se u svom poslu koristi i povijesnim izvorima i suvremenim nacinima pripreme slastica.
Mentorica je hrvatske kuharske reprezentacije, svojevrsna veleposlanica Hrvatske turisticke zajednice, te potpredsjednica slasticarske sekcije Hrvatskog kuharskog saveza. Na Fakultetu turistickog menandžmenta u Opatiji predaje kolegij slasticarstva i pekarstva.