Recepti iz doline Mirne putuju u svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Recepti i ponuda restorana Old river, otvorenog ljetos uz samu rijeku Mirnu, na korak dva od staništa tartufa, uskoro bi se mogli naci na gastro internet portalu La cucina del mondo, u njemackim novinama poput Rottaler Anzeiger ili Passauer Neve Presse, u specijaliziranim gastro magazinima i televizijskim emisijama. Kuhari njemacke gastro agencije Falko Jauch iz Munchena i Johannes Audebert iz Eggenfeldena, odabrali su šest hrvatskih restorana, medu njima i ovaj posve novi i nepoznat omanji ugostiteljski objekt kojeg ce promovirati u Njemackoj, ali i širom svijeta.



Prije nekoliko mjeseci, vlasnik agencije sa sjedištem u Munchenu, u pratnji predstavnika županijske Turisticke zajednice, nenajavljeno je i anonimno rucao u Old riveru. Oduševljen taljatom, nasjeckanim biftekom na podlozi od rukole, ponudio je voditelju Old rivera Sandiju Coticu da se besplatno ukljuci u program kojim se razmjenjuju recepti i spajaju šefovi kuhinja restorana iz cijelog svijeta. "Gastro inspekcija" stigla je u srijedu, a mladi kuhar Ivan Luter za nju je pripremio paštetu od divlje gušcje jetre, bijelu maneštru sa ovcjim sirom, krokete od divljaci, taljatu i biftek s tartufima.

"Putujemo oko svijeta, isprobavamo specijalitete domace kuhinje, zanimaju nas lokalni obicaji, nacin života, kaže Falko. U unutrašnju Istru stigli su zbog tartufa, ali i maslinovog ulja. - U Njemackoj malo tko zna da u unutrašnjoj Istri proizvode najbolja maslinova ulja na svijetu ili da u dolini Mirne rastu vrhunski gastronomski proizvodi poput tartufa. Cilj nam je otkrivati nova gastronomska odredišta, prezentirati ih diljem svijeta, kaže Falko. Kulinarski dvojac "provirio" je prethodno na slovensku gastro scenu, a nakon Hrvatske, obici ce Crnu Goru i Bugarsku.


Podijeli: Facebook Twiter