Recentni dokumentarci pred umaškom publikom

Iz filma "Toto i njegove sestre"
Iz filma "Toto i njegove sestre"

Danas se nastavlja program Festivala europskog dokumentarnog filma u Umagu koji je počeo sinoć. Večeras u 20 sati u umaškoj Gradskoj knjižnici bit će prikazan dokumentarac mađarsko - njemačke koprodukcije ''Drifter''. Driftanje je popularna vrsta automobilskog natjecanja u kojemu vozač naglo proklizuje svojim vozilom po stazi, zanoseći tako stražnji dio automobila. Priča je to o osamnaestogodišnjem problematičnom Ricsiju kojemu je želja biti drifter.

U srijedu u MMC Galeriji s početkom u 19 sati je na programu rumunjsko - mađarski dokumentarac "Toto i njegove sestre", jedan od najhvaljenijih i najnagrađivanijih europskih dokumentaraca 2014. i 2015. godine. Priča je to o desetogodišnjem Totu i njegovim starijim sestrama, Ani i Andrei koje nastoje održati privid normalnog i zdravog djetinjstva u siromašnom predgrađu Bukurešta prepunog droge, nasilja i kriminala, dok im je majka u zatvoru. Tad Toto počinje plesati, čitati i pisati sa željom da pobjegne od sumorne svakodnevice koja ga okružuje.

U četvrtak u 20 sati u Gradskoj knjižnici  slijedi češki dokumentarac "Amerika". Sto godina nakon što su prvi kampovi osnovani u češkim šumama, Bara i Honza kreću pješačiti prema originalnim lokacijama kampera iz starih dana, inscenirajući svoj vlastiti bijeg u imaginarnu Ameriku, nadahnuti čehoslovačkom ''tramping'' subkulturom.

U petak je u MMC Galeriji u 19 sati na programu poljsko - njemački film "Domino efekt". Govori o Abhaziji, novoj državi nastaloj odvajanjem od Gruzije 2008. godine koja nastanjuje  oko 250 tisuća stanovnika, a priznata od samo pet država na svijetu, uključujući Rusiju. Nakon rata, patriotizam je, naravno, glavni identifikacijski pogon. Stoga je ministar sporta Rafael, ne bi li ucrtao svoju domovinu na kartu svijeta, odlučio organizirati međunarodno natjecanje u dominu.

Završnica festivala je u subotu u MMC Galeriji. U 19 sati bit će prikazan norveški film "Medvjeđi otok". Bjornoya ili Medvjeđi otok je preko 500 kilometara udaljen od sjevera Norveške i do tamo baš i nema redovnog prijevoza, stoga to nije mjesto gdje se odlazi na odmor ili na čijim se zaleđenim obalama ostaje duže od par sati. Privučeni životom u potpunoj izolaciji, akteri odlučuju na otoku provesti dva mjeseca, prepuštajući se svim rizicima koje takav život nosi u potrazi za savršenim valom u prehladnom moru, a gdje su pronašli vlastite razlike.

Sve se projekcije mogu pogledati besplatno. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter