Recentne fotografije zagrebačkih autora

Otvaranje izložbe u Zavičajnom muzeju
Otvaranje izložbe u Zavičajnom muzeju

Kontinuitet višegodišnje tradicije izlaganja u Zavičajnom muzeju u Buzetu, članovi Fotokluba Zagreb nastavili su i svibanjskom izložbom predstavljajući se buzetskoj publici sa šest kolekcija prethodno izloženih u sklopu natječajne klupske izložbe "Kolekcija 2015.". Ovom prigodom šest autora izložilo je po četiri svoja recentna rada, a izložbu koja se može pogledati do 28. svibnja, uz pozdravne riječi kustosa Zavičajnog muzeja Saše Nikolića kao i predstavnika Foto kluba Zagreb Vladka Lozića, otvorila je doajenka hrvatske fotografije Slavka Pavić.

Kolekcija Zvonka Radičanina (Abandoned town, Edge of tomorrow, Long journey, Silence speaks), zapisala je u osvrtu na izložbu Neda Rački, sumorna je ali vrlo sugestivna dokumentaristička priča o napuštenom i zaboravljenom mjestu negdje usred Katarske pustinje gdje se život pretočio u žalosne, oronule spomenike zametene pijeskom. Čedomil Gros (Cvjetni 1-4) usredotočio se na Zagreb i u samom središtu grada pomnim biranjem kadrova i detalja unutar Cvjetnog prolaza konstruirao nove zanimljive arhitektonske vizure po mjeri vlastitog senzibiliteta.

U kolekciji Davora Bolanta (Klupa 1-4) u središtu pozornosti su četiri klupe, prazne, bez ljudi, na skrovitom mjestu ili ispred poznate građevine, romantično, gotovo poetično stopljene s okolinom. Nazivom kolekcije "Maglovita sjećanja" Neda Rački evocira uspomene prelaskom preko različitih mostova koji su ovdje personifikacija susreta, dolazaka i odlazaka.

Dvije autorice dale su svojoj mašti na volju i poigrale se u vlastitom domu, jedna bojom, a druga oblicima, stvarajući nove privlačne imaginarne svjetove i zagonetne prizore. Sandra Truntić (Staklo, stakalce, svjetlost I-IV) finim bojama i svjetlom predstavlja svoju "igru staklenim perlama", a Valentina Bunić (Paper 1-4), spretno izrezan običan papir, svjetlom, sjenom i neobičnim kutovima snimanja, pretvara u fantastične apstraktne oblike. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter