Recentna likovna produkcija istarskog sjevera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosinačkim otvaranjem Božićne i novogodišnje izložbe radova buzetskih likovnih stvaratelja, najdugovječnije manifestacije takve vrste na istarskom sjeveru, u Murtićevoj galeriji u holu Narodnog doma u Buzetu zaokružena je ovogodišnja izložbena djelatnost. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet i Zavičajnog muzeja, svoje najnovije radove predstavilo je 15 stvaratelja koji su izložili slike, skulpture i fotografije.

- Predblagdansko vrijeme, tradicionalno je u Buzetu prožeto različitim događanjima, a u tom kolopletu svoje mjesto čvrsto drži izložba koja gotovo 30 godina na jednom mjestu prikazuje recentnu likovnu produkciju, stvaralaštvo buzetskih likovnjaka koji su na bilo koji način povezani s Buzetom i Buzeštinom, bilo da se radi o mjestu rođenja ili o mjestu življenja i stvaranja, istaknula je Dijana Kolaković Prodan iz Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda".

Prenoseći riječi kustosa Zavičajnog muzeja Saše Nikolića, Kolaković Prodan je istaknula da se radi o autorima različitih senzibiliteta, načina izražavanja i pristupa likovnom dijelu kao i da raduje činjenica da su prepoznatljivi u svom radu i da mnogo pažnje posvećuju obradi i razradi zadanog motiva, napreduju iz godine u godinu tako da se prosinačka izložba doista izdvaja po brojnosti i kvaliteti izloženih djela.

Ove se godine buzetskoj publici svojim recentnim radovima predstavljaju Lučana Agapito, Mirna Bratulić, Danijel Cerovac, Goran Draščić, Franjo Ferenčak, Dejan Hren, Hari Ivančić, Dario Krivičić, Vlatko Mrvoš, Saša Nikolić, Srećko Sabljak, Walter Sirotić, Alessia Stelko, Ines Tušćan i Neda Zugan. Među njima ima akademski obrazovanih umjetnika, od kojih neki i žive od svoje umjetnosti, a svake godine pojavi se neko mlado i novo lice što organizatore izuzetno veseli.

Tradicionalnu izložbu otvorila je dogradonačelnica Ana Pernić, a u sklopu program nastupili su i glazbeni gosti Tibor Totman (klavijature) i mlada pjevačica Karla Havić.

(Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter