Rebalans za 2010. i sive prognoze za 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski gradonacelnik Boris Miletic u petak je prezentirao rebalans proracuna koji ce uputiti Gradskom vijecu, iznijevši prijedlog izmjena i dopuna niza programa javnih potreba u svakom pojedinom gradskom odjelu. O njemu ce vijecnici raspravljati vec iduceg petka. Svi su programi smanjeni osim programa socijalne skrbi, koji je povecan.

- Zbog smanjenih investicija i proracunskih prihoda, a pogotovo nakon što je u srpnju Vlada donijela mini reformu poreznog sustava koja je gradovima dodatno smanjila proracunska sredstva, bili smo primorani na rebalans. Imamo visoke standarde kada se govori o predškolskom odgoju, osnovnim školama, kulturi i sportu, a pokrenute su i znacajne infrastrukturne investicije. Medutim, ne možemo potrošiti više nego što nam prihodi dozvoljavaju, rekao je Miletic.

Dodao je da se radi o znacajnom umanjenju u iznosu od gotovo 47,5 milijuna kuna, a da niti 2011. nije u baš blistavim gospodarskim prognozama. Grad je, kaže, vec krenuo u pripremu proracuna za iducu godinu, ali još uvijek nemaju smjernice za izradu lokalnih proracuna koje bi vrlo skoro morao donijeti ministar financija.

Upitan da pojasni zašto je prije mjesec dana govorio da cekaju s rebalansom zbog nekih ocekivanih prihoda od prodaje zemljišta i poslovnih pothvata, gradonacelnik je odgovorio da je Grad upravo u procesu izmjene i dopune prostornih planova, pogotovo Generalnog urbanistickog plana, te da intenzivira postupke izmjene u podrucju Istocne poslovne zone i istoimenog Urbanistickog plana uredenja.

- UPU Istocna poslovna zona je u našem apsolutnom prioritetu, jer se tamo nalazi gradsko zemljište poslovne namjene kojeg bi tada ponudili na prodaju i vjerujem prihodovali znacajna sredstva. Takoder, u razgovorima smo i s drugim privatnim investitorima u toj Istocnoj poslovnoj zoni koji planiraju izradu nekih centara, a Grad bi imao koristi od uplate komunalnog doprinosa, odgovorio je Miletic.

Grad ce putem javnog natjecaja pokušati prodati 15 gradevinskih cestica na podrucju mjesnih odbora Gregovica, Štinjan, Šijana, Monvidal, Stoja, Monte Zaro, Stari grad, Busoler-Šikici, Vidikovac i Nova Veruda, cijom bi prodajom po pocetnim cijenama proracun bio bogatiji za 4,6 milijuna kuna. Vrlo skoro trebao bi se na natjecaju naci i poslovni prostor u Smareglinoj ulici broj 1.


Podijeli: Facebook Twiter