Rebalans usvojen, IDS povukao amandman

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabor je u ponedjeljak izmijenio ovogodišnji državni proracun pa su proracunski prihodi smanjeni za 4,5 milijardi kuna, dok su rashodi povecani za 898,2 milijuna. Za Vladin prijedlog rebalansa glasao je 81 zastupnik vladajuce vecine, a protiv je bio 61 oporbeni zastupnik.

Rebalansom se proracunski prihodi planiraju u iznosu od 108,3 milijarde kuna, a rashodi u iznosu 122,3 milijarde kuna, pri cemu se najveci pad prihoda ocekuje kod poreznih prihoda i doprinosa. Deficit proracuna tako se povecava za 5,4 milijarde kuna, na 14 milijardi kuna, odnosno na 4,2 posto BDP-a. Rebalans ovogodišnjeg proracuna raden je na projekciji realnog pada BDP-a u ovoj godini za 1,6 posto.

Rebalansom se osigurava dodatnih 356 milijuna kuna za mirovine, 386 milijuna kuna za nezaposlene i 50 milijuna kuna za aktivnu politiku zapošljavanja, potom dodatnih 600 milijuna kuna za subvencije poljoprivredi, 300 milijuna kuna za štete zbog elementarnih nepogoda, 100 milijuna kuna za rodiljne naknade i 170 milijuna kuna za provedbu referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Amandman Borisa Miletica, saborskog zastupnika IDS-a i pulskog gradonacelnika, da se rebalansom državnog proracuna za 2010. godinu osigura dvadeset milijuna kuna za dovršetak izgradnje izgorjele OŠ Veli Vrh u Puli nije naišao na podršku Vlade.

U saborskoj raspravi, potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker objasnio je kako ga Vlada ne može prihvatiti, ali "da ce do kraja tekuce godine pokušati riješiti taj problem, iz tekuce pricuve ili na neki drugi nacin".

"Ako je tome tako, onda nema smisla raspravljati o ovom amandmanu. Držim vas za rijec", odgovorio je ministru zastupnik Miletic, te povukao svoj zahtjev. Miletic je dodao da vjeruje da ce se, kao i u drugim slucajevima elementarnih nepogoda, i za pulsku školu naci državnog novca.

U podnesenom amandmanu na proracun, zastupnik IDS-a naglasio je kako ce školska godina u OŠ Veli Vrh poceti po planu, 6. rujna, bez obzira na teškoce u financiranju zbog kojih je Vlada vec nekoliko puta obecala pomoc.

"Iz razloga nedostatnih sredstava radovi izgradnje objekta i opremanja škole realizirani su u 2 faze. Procjena okoncane situacije izgradnje škole Veli Vrh iznosi 56.388.197,39 bez PDV-a, odnosno 69.357.482,30 kuna sa PDV-om. Sukladno vodenim razgovorima sa ministrom znanosti, obrazovanja i športa gosp. Fuchsom (sijecanj 2010.), te obecanjima iznesenih u Saboru Republike Hrvatske od strane državnog tajnika Želimira Janjica (prosinac 2008.), potpredsjednika Vlade i ministra financija gosp. Ivana Šukera (prosinac 2009.) kao i izjavi predsjednica Vlade gde. Jadranke Kosor (ožujak 2010.) molim Vas da osigurate 20 milijuna kuna iz državnog proracun", zatražio je Miletic, istodobno predlažuci da se sredstva prebace iz troškova Sigurnosno obavijesne agencije.

No, s obzirom da Vlada nije podržala taj prijedlog, zastupniku Mileticu i pulskim ucenicima ostaje da pricekaju vidjeti hoce li ministar Šuker izvršiti obecenje. (Hina, D. GRAKALIC)

Kajin: Pojeli smo sami sebe
Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a u Saboru Damir Kajin oštro se okomio na rebalans državnog proracuna. Nakon što je prozvao Vladu da nema pravo odredivati okvire proracuna za 2012., IDS-ov zastupnik je naglasio:

"Mi smo pojeli sami sebe. Trošimo negdje oko 20 milijardi kuna više od moguceg. U periodu od 2006. do 2010., gospodine Hebrang, potrošili smo 90 milijardi kuna - 90 milijardi kuna više od zaradenog. Za toliko smo se znaci i zadužili i cca toliko smo i kredita vratili. Pa toliko nije koštao rat, niti posljedice rata.

Ja znam da je to trebalo uciniti, gospodo iz HDZ-a, da bi se dobilo izbore 2007. To je Sanader maestralno izveo, ali su dizani ti socijalni mirovinski, sindikalni pragovi i danas smo mi, gospodo, tu gdje jesmo, lupali vi po klupama ili ne lupali".


Podijeli: Facebook Twiter