Rebalans populisticka manifestacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rebalans proracuna trebalo je osmisliti puno ranije, najkasnije u srpnju ove godine - kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanovic na današnjoj konferenciji za novinare. Ako kako drugacije, s njime se moglo cekati do polovice rujna, jer je rebalans u kolovozu ništa doli "populisticka manifestacija kojom se želi pokazati kako se nešto radi", dodao je.

"U vrijeme najvece krize, lani u prosincu, Vlada je donijela proracun, a tek na proljece ove godine mjere gospodarskog oporavka, bez da je tome prilagodila i proracun, što dokazuje da nije niti postojala nikakva stvarna namjera da se nešto i promijeni.

Proracunski manjak sada je premašio 8,5 milijardi kuna, cime smo dosegli ukupan proracunski planirani deficit za ovu godinu. To je odavno trebao biti signal za uzbunu. Koliko ce sada, i hoce li Vlada smanjivati rashodnu stranu proracuna, ne znamo, no cinjenica je da smo ostali medu malobrojnima u Europi koji i dalje, dok se drugi pomicu naprijed, bilježe gospodarski pad. To ne može biti slucajno, iza toga stoji nekakva, loša, politika", kazao je Milanovic.

"Donijeli ste ambiciozan program oporavka koji nije uskladen s državnom blagajnom, zatim ste se narednih nekoliko mjeseci pravili da se ništa ne dogada, a onda i preskocili zadnji razumni rok za rebalans, srpanj, da biste sada sazivali izvanrednu sjednicu Sabora, 20 dana prije pocetka redovne sjednice, i donijeli rebalans o kojem u ovom trenutku ne znate ništa. Konzultirat cete se s koalicijskim partnerima, onda ih poslati u medije da javnost testiraju na nove nepopularne mjere", porucio je Milanovic Vladi.

Kako kaže, Hrvatska više ovako ne može dalje, jer ce, ako se ovakav trend nastavi, deficit doseci i 20 milijardi kuna.


Podijeli: Facebook Twiter