Rebalans ide u Sabor: Deficit manji za 4 mlrd kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada će sa današnje sjednice u Sabor poslati rebalans proračuna, prvi kojeg Hrvatska izrađuje u sklopu Procedure prekomjernog deficita i u kojem je, kako doznajemo, konačni efekt rezanja rashoda i povećanja prihoda smanjenje deficita za oko četiri milijarde kuna. To znači da je Vlada uspjela deficit od gotovo 18 milijardi kuna smanjiti na oko 14 milijardi kuna. Kako je važan dio te računice povlačenje akumulirane štednje iz drugog stupa u iznosu od 2,8 milijardi kuna, o tome kakav će stav Europske komisije biti prema tom prihodu, ovisit će i njihov konačni zaključak je li Hrvatska uspjela spustiti svoj deficit u ovoj godini za više od jednog postotnog poena BDP-a.

Naši izvori tvrde da su ministri uspjeli srezati rashode za planiranih 3,6 milijardi kuna, ali je svu tu uštedu "poništilo" uključivanje u proračun duga u zdravstvu od 3,2 milijarde kuna te povećanje troškova za isplatu naknada nezaposlenima. Tako se u konačnici ne mijenjaju ukupni planirani rashodi u proračunu od 130,5 milijardi kuna.

Do rezova od 3,6 milijardi kuna država će doći, kako doznajemo, smanjenjem dodatka na vjernost od četiri, osam i deset posto za zaposlene u javnom sektoru, te smanjenjem osnovice za dužnosničke plaće i plaće sudaca i tužitelja od šest posto. Uz to rezat će se i materijalni rashodi za više od milijarde kuna, kapitalne investicije za oko 450 milijuna kuna, a subvencije za više od pola milijarde kuna. (J. MARIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter