Realni i virtualni svjetovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvjema vrlo zanimljivim predstavama završeno je ovogodišnje 12. izdanje svetvincentskog Festivala plesa i neverbalnog kazališta. U Kaštelu je uprilicen "Interface" u izvedbi Zagrebackog plesnog ansambla prema konceptu i koreografiji Snježane Abramovic Milkovic, a izvodaci su bili vrlo dobri Sara Barbieri, Petra Chelfi, Darija Doždor, Elvis Hodžic, Zrinka Lukcec, Martina Nevistic te Puljani Aleksandra Mišic i Ognjen Vucinic. Dramaturg predstave je Saša Božic.

"Interface" jednako vrednuje realni svijet i virtualnu stvarnost, tvrdeci da je preklapanje realnog i umišljajnog svijeta na sadašnjem stupnju tehnološkog razvoja postojano i da je granice medu njima sve teže utvrditi. Kao prozor u virtualno, koreografkinja je odabrala zadani okvir racunalnih igara. Znaci, jedan od kljuceva išcitavanja predstave može biti i igra stvarnoga i virtualnog, pravog, realnog svijeta i onoga u kojemu je sve moguce i u kojem ne postoje granice.

Zato protagonisti vode i svojevrsnu borbu koja se prepoznaje u odrješitim, odsjecenim pokretima, sitnim trzajima i zauzimanju borbenog stava. Svakako treba pohvaliti sve plesace iz ove predstave gdje nema glavnih protagonista, vec su svi ravnopravno zastupljeni i nadopunjavaju se. Predstava je i vizualno dojmljiva, jaka i sugestivna, upecatljiva, po svojoj intertekstualnoj komponenti nikada nedostatna ili suvišna.



U nastavku veceri, kao posljednji program ovogodišnjeg izdanja festivala, pred nešto malobrojnijom publikom uprilicena je izvrsna predstava naslovljena "A world in-between" Skopje Dance Theatrea. Koreografiju i režiju potpisuje Risima Risimkin, a izvodaci su: Matea Kiselichka, Andrijana Atanasova, Ljupcho Atanasov, Andrijana Danchevska i Tatiana Adam, dok je autor scenografije Blagoj Micevski.

Skopje Dance Theater prva je kompanija suvremenog plesa u Makedoniji, koju vodi poznata koreografkinja Risima Risimkin kao osnivacica i umjetnicka direktorica, s ciljem promoviranja nove estetike, istraživanje i produkcije na podrucju suvremenog plesa.

Protagonisti ove predstave su studenti novootvorene Plesne akademije u Skoplju - prve akademije suvremenog plesa u Makedoniji, koja svoj program provodi u suradnji s prestižnom roterdamskom akademijom suvremenog plesa u Nizozemskoj. Projekt je podržalo ministarstvo kulture Republike Makedonije te veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Makedoniji. (Vanesa BEGIC; Snimio Dejan ŠTIFANIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter