Realizirati cestovni program, ukljucujuci pulski rotor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donedavni dogradonacelnik Poreca Edo Kos jedan je od najutjecajnijih IDS-ovaca u novoj, koalicijskoj vlasti. Prije dva mjeseca Vlada ga je imenovala predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta. Od tog poduzeca ocekuje se da sudjeluje u pokretanju investicijskog ciklusa koji planira Vlada, a to ce vjerojatno biti i parametar po kojem ce se ocjenjivati rad Ede Kosa.

Zašto ste iz mirnijeg Poreca prešli raditi u Hrvatske ceste u Zagrebu?

- Oduvijek sam htio raditi u struci i kad mi je ponudeno da obnašam funkciju predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, nikako nisam htio propustiti priliku da svoje strucno znanje i iskustvo konacno i primijenim. Moglo bi se reci da sam pravi "cestar" u duši pa sada mogu raditi ono što volim i dobro znam.

Je li i placa "za dušu"?

- Dolazim iz privatnog sektora i, realno, placa je u cijeloj prici najmanji motiv s obzirom na to da su menedžerski ugovori u javnim poduzecima, pa tako i u Hrvatskim cestama, od 2009. godine znatno ograniceni naspram prijašnjih godina.

Imate dvije privatne tvrtke. Jeste li možda u sukobu interesa?

- Nisam u sukobu interesa. Zakon o javnoj nabavi jasno odreduje uvjete poslovanja prema kojima Hrvatske ceste s tvrtkama u kojima imam stopostotno i djelomicno vlasništvo ne mogu sklapati poslove.

Koji su glavni planovi Hrvatskih cesta u iducem razdoblju?

- Treba iznijeti cetverogodišnji program gradenja i održavanja javnih cesta koji je donesen još 2009.. Projekte koji su zapoceti u proteklom razdoblju treba privesti kraju, kao što je obilaznica Splita, obilaznica Omiša, južna obilaznica Osijeka, obilaznica Rijeke (dionica Sv. Kuzam - Križišce), brza cesta Solin - Klis - Sinj (spoj na A1)... Što se tice Istarske županije, u planu je izgradnja rotora u Puli, privodi se kraju rekonstrukcija dionice od tunela Ucka do Vranje, a takoder se dovršava i obnova kolnika na dionici od Rovinjskog Sela do Rovinja.

U "vlast" je došlo nešto Istrijana. Jesu li stvoreni uvjeti da se Hrvatska, napokon, istrijanizira?

- Ne gledam na to na taj nacin, iako sam lokalpatriot. Mislim da Hrvatska ima dovoljno strucnog kadra koji je sposoban pokrenuti promjene, pa ako je nekoliko Istrijana stjecajem okolnosti dobilo priliku da te promjene i provede, mogu samo biti ponosan.

Što možete reci o sudskom procesu u kojem se razjašnjava zašto ste i koliko puta bili na meti atentatora? Osjecate li se neugodno zbog cijelog slucaja?

- S privatne strane dolazak u Zagreb olakšava mi da pažnju usmjerim na posao. Moj stav je da se motivi onih koji su pokušali atentate moraju osuditi i to je sve što trenutno mogu reci s obzirom na to da je sudski proces još uvijek u tijeku. Medutim, kao ocu dvoje djece prethodnih nekoliko godina bilo mi je najteže razdoblje u životu. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)

CIJELI INTERVJU PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter