Realiziranje preduvjeta za budući pročistač

(Arhiva)
(Arhiva)

U ponedjeljak će se na sjednici Gradskog vijeća odlučivati o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra, odnosno polaganje i održavanje kanalizacijskih cijevi za podmorske ispuste Valkane, te rekonstrukciju incidentnog preljeva za Crpnu stanicu Valsaline.

Od obale 1,6 kilometara

Projekt polaganja i održavanja kanalizacijskih cijevi za podmorski ispust Valkane, potreban kao preduvjet budućem novom tehnološki modernom pročistaču otpadnih voda koji će se do 2018. godine izgraditi iznad Valkana na mjestu današnjeg mehaničkog pročistača, sadrži trasu od 26,2 metara kopnenog dijela pomorskog dobra, te 1,6 kilometar trase podmorskog ispusta, a obje trase široke su pet metara. Investitor je Pragrande d.o.o. i oba zahvata predstavljaju infrastrukturnu građevinu. Upravo stoga, predlaže se davanje koncesije na maksimalno dozvoljeni rok od 20 godina za što Pragrande treba isplatiti jednokratnu naknadu od pet kuna po četvornom metru zahvata, odnosno iznos od 40.655 kuna.

Zvuči čudno da tvrtka u vlasništvu Grada Pule treba svom vlasniku plaćati koncesiju s obzirom da će se izgraditi komunalna infrastruktura potrebna Puli. Međutim, Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama ne predviđa mogućnost oslobađanja plaćanja koncesije iako se radi o infrastrukturnoj građevini.

Nesnosni smrad na Valsalinama

Na Valsalinama je, pak, riječ o rekonstrukciji incidentnog preljeva Crpne stanice, od čega je 10,8 metara kopnenog dijela i 500 metara polaganja podmorske cijevi, dok je širina obuhvata pet metara. Svima koji prošetaju Valsalinama ili Mornarom poznato je o čemu je riječ jer se godinama s tog područja širi nesnosni smrad fekalija. Propisi koji se primjenjuju identični su kao i kod koncesije za podmorski ispust s Valkana, a rok koncesije također je 20 godina za što će Pragrande isplatiti jednokratnu naknadu od 12.770 kuna. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter