Reakcije na zabranu pijenja alkohola u parkovima

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon objave naše reportaže o opijanju mladih u pulskim parkovima, prijedlog Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule o zabrani pijenja alkohola na javnim mjestima, potaknuo je veliku raspravu. Posebno na društvenim mrežama i internetskim portalima. Broj onih koji su se uključili u raspravu svojim komentarima povećava se iz sata u sat. Samo na facebook stranici Grada Pule do poslijepodnevnih sati zabilježeno je na desetke komentara, a isto je bilo i na ostalim gradskim portalima, pa tako i na onom Glas Istre.

Moje dite - moj problem

"Ne samo maloljetnicima, stariji moraju biti uzor...", "Puknut veće kazne pa da vidiš promjene nakon dvije-tri kazne kad dođe pamet u glavu.", "Moje dite izlazi u taj park i to jel pije, ili, ne je moj problem, a ne grada. I ja sama to rješavam. Dođem do nje, pozdravim ih sve, pogledam, provjerim šta rade, ona mi mora puhati. Alkohol je stvar kućnog odgoja. Treba zabraniti brkatoj kraj bankomata da im prodaje alkohol. Eto koga treba kazniti.", samo su neki od komentara koji su jučer objavljeni na društvenim mrežama, i lako je zaključiti da su mišljenja podijeljena.

Ima onih koji podržavaju zabranu, ima i onih koji su apsolutno protiv, a ima i onih umjerenih koji kažu da je sve u redu, da je to samo mladost i odrastanje. Bilo kako bilo, očito je da je Puli potrebna ovakva rasprava, a više od toga, rješenje ovog problema koji iz godine u godini poprima sve veće razmjere.

"To je sve dio odrastanja… a sve daljnje navike ovise o tome kakav je tko kao pojedinac... mislim da je taj Titov park ljeti atrakcija", "Ako je po zakonu maloljetnicima zabranjeno konzumiranje alkohola onda se tu nema što raspravljati...", "Ako se ne pije po parku pit će se drugdje i opet je sve isto", komentari su na društvenim mrežama.

- S obzirom da je opijanje maloljetnika širi društveni problem, svakako će se promišljati zajedno s građanima o brojnim alternativama koji će se mladima ponuditi kako bi zajedno promijenili ovu lošu naviku koja se posljednjih godina značajno proširila u srednjim školama. Svoje nam kreativne ideje možete ostaviti u komentarima ili poslati u inobox, poruka je Grada Pule na komentare na njihovim facebook stranicama što ukazuje na činjenicu da je i nadležnima jasno da se nešto mora poduzeti.

Drugi gradovi već donijeli odluku

Vijeće za komunalnu prevenciju predlaže da se maloljetnicima zabrani ispijanje alkohola na javnim mjestima, po uzoru na dobre prakse gradove poput Karlovca, Čakovca, Rijeke, Osijeka i Ogulina, koji već provode ovakvu odluku. Želi se od svake takve odluke preuzeti ono najbolje te uklopiti u jednu koja će u konačnici biti u potpunosti prilagođena potrebama i problemima koji se odnose isključivo na Pulu. Prije no što se prijedlog odluke uopće uputi na Gradsko vijeće na donošenje, stručnjaci će pomno razmotriti sve argumente te tek nakon toga donijeti konačni sud o prijedlogu. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter