Reakcije na uhicenje Boljkovca: Mesic, Ravnic....

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic u današnjem je priopcenju, u povodu uhicenja Josipa Boljkovca, porucio da ga "vijest o uhicenju Josipa Boljkovca, hrvatskog domoljuba, dokazanog antifašiste i prvog ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske" nije pretjerano iznenadila jer je, kako istice Mesic, aktualni ministar unutarnjih poslova u više navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem ce se smjeru kretati njegove aktivnosti.

"S druge strane, ta me informacija ipak u neku ruku šokirala jer pokazuje do koje su mjere spremne ici snage koje namecu obracun s antifašistima pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunistickim zlocinima", navodi Mesic.

U priopcenju medutim dodaje da ne zna kojim i kakvim podacima raspolaže policija, pa o tome, kako kaže, ne može ni suditi.

"No, teško se oteti dojmu o - u najmanju ruku - dvojbenoj objektivnosti njezinoga prvoga covjeka u svjetlu njegove poznate izjave da ga vrijeda ako mu se kaže da je antifašist i manje poznate cinjenice da je u njegovo vrijeme u zgradi Ministarstva uklonjena ploca s imenima poginulih u borbama s tzv. križarima - ustaškim teroristickim skupinama - nakon Drugog svjetskog rata", navodi Mesic.

"Uvijek sam zagovarao stvaranje pravne države i borio se za njezino djelovanje. To mogu ponoviti i sada, s time da moram dodati da se bojim da je ovdje manje na djelu država, a više vladajuca stranka koja gotovo ocajnickim potezima nastoji skrenuti pozornost javnosti s kriminalnih afera što je potresaju.

Na pragu ulaska u Europsku uniju Hrvatska bi morala biti dovoljno zrela i jaka da - s jedne strane - beziznimno osigura privodenje pravdi svakoga tko je ikada pocinio ratni zlocin, ali i da se najenergicnije odupre svim pokušajima da se kroz odgovornost za ratne zlocine provode obracuni s ljudima koji su po bilo kojem kriteriju nepocudni aktualnoj vlasti", stoji u Mesicevom priopcenju.

Ravnic: Predizborni potez


Da borac bude uhapšen zato što se borio protiv ustaša, nacizma i fašizma presedan je koji se dogodio u svjetskim razmjerima. Tome treba reci dosta!, ocijenio je Boljkovcevo hapšenje Tomislav Ravnic, predsjednik Saveza antifašistickih boraca Istarske županije.

- Ocito se radi o predizbornom potezu HDZ-a i drugih desnih struktura društva da bi se animiralo desno orijentirano glasacko tijelo. Taj cin nije usmjeren samo protiv Boljkovca, nego i protiv cijelog narodnooslobodilackog pokreta Republike Hrvatske, kojim se naš pokret želi optužiti za zlocine koje je pocinila suprotna strana, rekao je Ravnic. Iako nema ništa protiv istrage zlocina, sumnja da je Boljkovac uhapšen na temelju dokaza. No, istraga se mora provesti na korektan i civiliziran nacin, dodaje, što znaci da se prvo mora sve javno istražiti i dokazati. Na pitanje smatra li da je rijec o pokušaju uspostavljanja svojevrsne politicke ravnoteže, s obzirom na aktualnu istragu i blokadu imovine HDZ-a, Ravnic kaže da i to stoji.

Kosor: To je u domeni policije i DORH-a


Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da ne može komentirati uhicenje Josipa Boljkovca jer se radi o slucaju za koji je mjerodavna policija i Državno odvjetništvo te da rad tih institucija treba podržati.

Naglasila je da se u Hrvatskoj u posljednih 20 godina istražuju zlocini koji ne zastarijevaju.

"To je ustavno odredenje, a i kao država i Vlada slijedimo rezoluciju europskog parlamenta iz 2009. o važnosti otkrivanja komunistickih zlocina", rekla je premijerka Kosor nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom i dodala da smo "svjesni cinjenice da se o zlocinima za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata prije samostalnosti Hrvatske nije smjelo govoriti".

Premijerka nije htjela komentirati ni izjavu bivšeg predsjednika Mesica koji je u povodu uhicenja Boljkovca ocijenio da se teško "oteti dojmu o - u najmanju ruku - dvojbenoj objektivnosti" ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Kosor je kazala da treba podržati rad policije i DORH-a.

"Izjavu bivšeg predsjednika Mesica ne bih komentirala nego bih spomenula da je Karamarko bio njegov (Mesicev) najbliži suradnik u kampanji i u njegovom mandatu pa me cudi nacin kako bivši predsjednik nastoji diskreditirati rad ministra, policije i DORH-a. Njihov rad treba podržavati bez obzira koliko nam se neki slucaj svidao ili ne. Makar i u izbornoj kampanji", istaknula je Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter