Reakcije na odluku o Dajli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jakovcic: Otvoren je put za ispravno rješenje

Istarski župan Ivan Jakovcic pozdravlja odluku ministra pravosuda jer je time "napokon otvoren put jedinom ispravnom rješenju slucaja 'Dajla'". Žao mu je svega što se dogadalo vezano za slucaj Dajla, ali mu je i drago da ce se sada dogoditi ono što je i osobno ranije najavljivao. Jakovcic je nedavno pozvao nadležna tijela u zemlji da odbace zahtjev benediktinaca kao potpuno neutemeljen. - Na ovaj je nacin zadovoljena i pravna država, ali i pravda, što cesto nije slucaj. Vjerujem da ce Vatikan ovu poruku prepoznati iskljucivo kao funkcioniranje pravne države u Hrvatskoj, a nikako kao potez koji je usmjeren prema rušenju ugleda Pape u Hrvatskoj, veli Jakovcic. (S. B.)

Kajin o "nepravnoj državi"

Saborski zastupnik Damir Kajin tvrdi da je on prvi rekao da sve treba vratiti državi i odluci ministra Bošnjakovica se može radovati, ali tvrdi da je zapravo tužan. Sve ovo što se dogada oko slucaja Dajla, od odluke iz 1944. do ove najnovije, naziva odlukama nepravne države. To je, po njemu, uvod u spor s Vatikanom oko tumacenje gospodarskog ugovora kojeg sada Hrvatska jednostrano krši jer je Vatikan dobio spor na Županijskom sudu u Puli. - Hrvatska opet postupa kao nedozrela država gdje se administracija, tocnije Ministarstvo pravosuda, stavlja iznad sudova. To nije odlika pravne države, porucuje Kajin. (S. B.)

Kraljevic: Kasna reakcija države

- Ocekujem da ce iz slucaja "Dajla" dvije države izvuci korisne pouke kako se slicno u buducnosti ne bi ponovilo. Smatram da je Ministarstvo pravosuda ispravno postupilo kada je donijelo rješenje da se RH uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama, komentirao je bivši hrvatski veleposlanik u Italiji Drago Kraljevic. - Ne znam što u pravnom smislu znaci onaj dio rješenja po kojemu "treba uspostaviti ranije zemljišnoknjižno stanje koje je bilo prije poništenih rješenja". Znaci li to da se vraca i ona zemlja koja je u meduvremenu prodana pravnim osobama koje su zemlju kupile, uredno platile i uknjižile se na temelju važecih hrvatskih propisa? Ukoliko se i na to misli, postavlja se pitanje jesu li oni znali ili trebali znati da je rijec o optantskoj imovini koja se nije smjela vratiti "pravnom sljedniku", Župi Dajla, i da ce ona jednoga dana biti ponovno vracena državi. (B. Ž.)

Labinjan: Pozdravljam odluku ako omogucava razvoj

- Ako je to jedno od rješenja koje ce voditi u pravcu da se skinu zabilježbe i omoguci nastavak velikih projekata onda to pozdravljam, bio je prvi komentar Doriana Labinjana, nacelnika Opcine Brtonigla, na ministrovu odluku. Kaže da ne zna što ta odluka pravno znaci i hoce li se sada dogoditi opet neke tužbe tako da se najprije mora konzultirati s pravnicima. (S. B.)

Milos: Pozdravljam ministrovu odluku

Gradonacelnik Novigrada Anteo Milos kaže da s velikom pažnjom prate sve što se dogada oko Dajle jer se velik dio zemljišta nalazi na njihovom podrucju. Pozdravlja odluka kakvu je donio ministar Bošnjakovic. - Ako to znaci povratak na stanje prije 1996. godine onda bi se gradevinsko zemljište koje je na dan 24. srpnja 1991. imalo društvenu namjenu trebalo vratiti u vlasništvo Grada Novigrada i Opcine Brtonigla, a poljoprivredno, kojeg je i najviše, u vlasništvo Republike Hrvatske, kaže Milos. (S. B.)

Grubiša: Država pogriješila, pa se ispravila

Profesor Damir Grubiša kaže da je država pogriješila kada je poklonila župi Dajla imovinu za koju su benediktinci dobili odštetu. Dodao je da je to bila praksa svih dosadašnjih HDZ-ovih Vlada koje su se ulagivale Crkvi da bi zauzvrat dobile podršku na svim izborima. "A kada su talijanski benediktinci vidjeli da se u župi Dajla pocinje trgovati nekretninama, aktivirali su se. Ministarstvo pravosuda je u pravu što je povuklo ovaj potez, ali je u krivu bio onaj tko je poklonio nekretnine za koje je bilo isplaceno obeštecenje", kaže Grubiša. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter