Reakcije Josipovica, Kajina, Cuccurina...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluka Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) dovest ce do toga da volja gradana ne bude realizirana, tako da je rijec o odluci s dalokosežnim posljedicama, ocijenio je predsjednik Republike Ivo Josipovic.

Da sam sudac Ustavnog suda, glasao bih drukcije, izjavio je Josipovic istaknuvši da time ne porice pravo sucima Ustavnog suda na njihovu odluku. Pritom je podsjetio kako je u prethodnim fazama rasprave o referendumu o izmjenama ZOR-a predlagao neke kompromisne odluke u smislu uvjetnog raspisivanja referenduma, jer je rijec o vrlo osjetljivom pitanju za hrvatsko društvo.

Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a, kaže da je ocito je da je Vladimir Šeks taj koji povlaci poteze i donosi sudske odluke. "Odluka Ustavnog suda koincidira s izjavom Damira Polanceca da Šeks odlucuje o sudbini pojedinih zakona. Nije to daleko od istine... Gotovo da nema suca koji se nece Šeksu pokloniti. Bez njega mnogi suci ne bi obnašali ovu casnu dužnost, a to se ne zaboravlja... Usudujem se kazati da je naoko logicna odluka ustavnih sudaca o referendumu. Ljudi si postavljaju pitanje zašto trošiti 180 milijuna kuna. Ali iza tog referenduma stalo je više od 700 tisuca gradana. To je prvorazredno politicko pitanje i suci nisu ti koji bi trebali odlucivati treba li provesti volju gradana ili ne."

Plinio Cuccurin, predsjednik Ladonje, kao legalist poštuje sudske pravorijeke. "Podsjecam da sam svojedobno potpisao peticiju za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu iz principijelnih razloga, iako sam vec tada najavio da do referenduma nece doci. Ustavni sud je jednostavno donio svoje mišljenje... Stoga izjave da ustavnim sucima dirigira politika smatram opasnima i štetnima."

Bruno Bulic, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, je ocijenio da se Ustavni sud upustio u politicke vode. "Nije Ustavni sud taj koji bi trebao reci je li potrebno raspisivanje referenduma, vec je trebao dati odgovor je li to ustavno ili nije... Inace, u naše pravosude, odnosno u organe koji su zaduženi za provodenje zakona imam vrlo malo povjerenja."

Nevio Šetic, saborski zastupnik HDZ-a, smatra da je razumna bila procedura oko dvojbenog pitanja u kojoj je Ustavni sud došao u poziciju da donese svoju odluku. "Trebamo poštivati zakone koje smo sami donijeli."

Dino Kozlevac, saborski zastupnik SDP-a, ne spori da je odluka Ustavnog suda konacni pravorijek. Ipak, "teško se oteti dojmu da je ta odluka temeljena iskljucivo na pravu, pogotovo ako se zna da se u medijima vec danima pisalo da ce upravo takva odluka biti donesena."

Silvano Hrelja, saborski zastupnik i predsjednik HSU-a, kaže da "odluka sama za sebe dovoljno govori. Smatram da je ovo ogranicavanje demokracije i dugorocno usporavanje demokratskih procesa u Hrvatskoj."


Podijeli: Facebook Twiter