Reakcije iz Srbije i EU-a na prosvjed zbog ćirilice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija nema komentara na događaje u Vukovaru, gdje su prosvjednici skinuli ploče s dvojezičnim natpisima, jer to pitanje spada u nacionalna zakonodavstva, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Dennis Abbott.

"Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Europske unije, to je upisano u europske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane europskima zakonima", rekao je Abbott, glasnogovornik povjerenice Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Na primjedbu novinara da bi Komisija u ovom slučaju uputila oštru izjavu da je Hrvatska zemlja kandidatkinja, a ne punopravna članica, glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen je rekla da je to hipotetsko pitanja na koje nema komentara.

Kazao je da Komisija razumije osjetljivost takvih pitanja i da poziva na toleranciju jer je poštovanje prema jezičnoj i kulturnoj raznolikosti jedno od temeljnih vrijednosti EU-a.

Reagirala izbjeglička udruga

Beogradski elektronički i tiskani mediji s pozornošću u utorak prate prosvjede u Vukovaru i izvješćuju o incidentima u Dubrovniku i Zadru, a službenih reakcija i očitovanja državnih dužnosnika za sada nema.

U utorak se u povodu incidenata u Vukovaru oglasila Asocijacija izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske, ocijenivši da je sprječavanje postavljanja tabli s ćiriličnim natpisom posljedica dosadašnje politike koja je vođena u Hrvatskoj prema Srbima te ustvrdivši da su Srbi svo vrijeme od uspostave hrvatske samostalnosti tretirani kao građani drugog reda. U priopćenju ova udruga incident naziva "vandalskim napadom na postavljene table s ćiriličnim natpisima u Vukovaru od strane hrvatskih ekstremista" ocjenjujući kako je to "samo još jedna potvrda zašto nije došlo do značajnijeg povratka izbjeglih i prognanih Srba u Hrvatsku".

"Nadamo se da će sadašnja hrvatska vlada ostati dosljedna preuzetim obvezama i kazniti sve one koji šire mržnju, šovinizam, nacionalnu i vjersku netrpeljivost. Isto tako očekujemo da će vlada istrajati u primjeni Ustavnog zakona u kojemu su zajamčena ova prava", navela je u priopćenju Asocijacija izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske.

Reagirao je i ravnatelj dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenivši da prosvjedi u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih tabli predstavljaju zastrašujuće šovinističke i fašističke ispade te da zbog toga EU morala zaprijetiti Hrvatskoj sankcijama. "Ćirilica je pismo više slovenskih naroda. Pogrešno je poistovećivati to pismo sa Srbima i događajima u ratu", rekao je Štrbac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter