RWE odustaje od Plomina C, sedam kandidata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kompanija RWE neće sudjelovati u pretkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, ali spreman je pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa, priopćeno je danas iz RWE-a.

Odluka o nesudjelovanju u pretkvalifikacijskom krugu je većim dijelom posljedica prilagodbi u RWE-ovoj strategiji vezanoj uz strukturu europskog portfelja elektrana te trenutačnih kapitalnih ograničenja, kaže se u priopćenju RWE-a.

Kako se navodi, RWE je, kao dugogodišnji HEP-ov partner u termoelektrani u Plominu, primio na znanje objavu poziva za iskazivanjem interesa za strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, a koji traje do danas, 14. rujna.

RWE ispunjava sve natječajne uvjete i spreman je projekt podržati sa svoje sadašnje pozicije dioničara TE Plomin d.o.o. te kao kompanija s iskustvom i znanjem u realizaciji projekata velikih elektrana te vrste u Europi, navodi se u priopćenju.

Dodaju kako je RWE-u dobro poznata sve teža situacija u proizvodnji energije za temeljne potrebe u Hrvatskoj kao i uloga koju bi u tom kontekstu imala nova elektrana u Plominu. "Zbog toga je RWE izrazio zanimanje da projekt podrži djelujući kao HEP-ov zastupnik – tehnički savjetnik u projektu, tako što će voditi brigu o upravljanju i održavanju objekta te dobavljanju energenta i prodaji proizvedene električne energije", zaključuje se u priopćenju.

Inače, njemački je RWE partner HEP-a u termoelektrani Plomin 2. Naime, tvrtka TE Plomin d.o.o, koja je vlasnik TE Plomin 2, mješovito je društvo u vlasništvu 50 posto RWE Powera i 50 posto HEP-a d.d., a s tom tvrtkom HEP Proizvodnja d.o.o. ima dugogodišnji ugovor o vođenju i održavanju TE Plomin 2 (bloka B). (Hina)

Sedam kandidata

HEP je jučer poslijepodne, zatvorio zaprimanje ponuda za partnersku suradnju na gradnji i upravljanju budućim C blokom u Plominu. Napominjući kako je TE Plomin C najveća investicija, vrijedna 800 milijuna eura, predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević je rekao kako je samu dokumentaciju preuzelo 70 zainteresiranih, ali i kako je, s obzirom na vrijednost i kompleksnost projekta, bilo nerealno očekivati toliki broj ponuda.

"Interes je iskazalo sedam tvrtki i svih sedam ponuđača najjače su i najsnažnije svjetske kompanije", kazao je u telefonskoj izjavi za Koračević.

Koje se kompanije se nalaze među onima koje nastavljaju utakmicu za Plomin C, za sada nije poznato. (B. M. P., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter