RBA smanjio kamate uz "švicarce"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je od pocetka studenoga 2009. do pocetka lipnja 2010. vrijednost švicarskog franka porasla za 14 posto, a do danas oslabjela za dva posto, hrvatski dužnici koji otplacuju kredit s valutnom klauzulom u toj valuti zabilježili su strahovit rast svog duga u kunama.

Sada se bankari zaista moraju zapitati hoce li uspjeti, i u kojem postotku, naplatiti plasirane kredite s takvim rastom ratama kredita.

Prva banka koja je izašla u susret svojim dužnicima je Zagrebacka (ZABA) koja je još u travnju smanjila kamatnu stopu korisnicima stambenih kredita u "švicarcima". Od tada njihovi dužnici placaju kamatu po stopi od 6,05 do 6,55 posto. No, daleko veci rez je najavila Raiffeisen banka.

Ovog su tjedna obavijestili svoje klijente da ce im od kolovoza smanjiti kamate na ranije odobrene stambene kredite s valutom klauzulom u francima. Ovisno o ugovoru, njihovi su dužnici banci placali kamatu od 5,2 do 6,95, a ubuduce 5,0 posto. Trenutno je to najniža kamata na komercijalni stambeni kredit u Hrvatskoj.

Iz OTP-a su nam rekli da ce od pocetka kolovoza ponovo ponuditi svojim klijentima mogucnost da svoje kredite vezane uz franak reprogramiraju u kunski kredit, dakle bez valutne klauzule ibez ikakve naknade. Iz Erstea navode da su u posljednje vrijeme primijetili nešto veci broj poziva klijenata koji se interesiraju za konverziju kredita vezanog uz švicarski franak u kredit vezan uz euro. Isticu, da tu promjenu naplacuju 0,1 posto od preostalog iznosa kredita, a promjena valute se vrši po srednjem tecaju. Iz PBZ-a su nam odgovorili da tu promjenu vrše bez naknade.


Podijeli: Facebook Twiter