Razvojni impuls istarskom vinarstvu od 23 mil. kuna

Neki su istarski vinari uspjeli dobiti novac iz EU-fondova (N. LAZAREVIĆ)
Neki su istarski vinari uspjeli dobiti novac iz EU-fondova (N. LAZAREVIĆ)

Istarski vinari prilično su dobro prošli na dosadašnjim natječajima za dodjelu sredstava iz tzv. vinske omotnice, odnosno europskih poljoprivrednih potpora koje se distribuiraju preko natječaja koje provodi hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. Ovi se natječaji raspisuju više puta godišnje i obično su uže tematski definirani.

Tako je, primjerice, u zadnje dvije godine na natječaju za dodjelu sredstava za mjeru "Promidžba vina na tržištima trećih zemalja iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina" istarskim vinarima dodijeljeno ukupno šest potpora u ukupnom iznosu većem od 1,1 milijun kuna.

Treba uzgred spomenuti da je upravo otvoren novi natječaj za potpore promidžbe hrvatskih vina na tržištima "trećih zemalja", dakle u zemljama izvan Europske unije, i da je otvoren do 31. prosinca.

Istarski vinari bili su uspješni i u natječajima vinske omotnice za mjeru "Investicije u vinarije i marketing vina". Preko ovog natječaja su potpore za opremanje vinarija, nabavu opreme za proizvodnju vina, uvođenje novih tehnologija, unapređenje procesa kontrole kvalitete i slično, dobile vinarije Coronica, Matošević, San Tommaso, Kozlović, Peršurić, Tercolo, Cattunar, Agrolaguna, Brčić, Agroprodukt, Cuj i Grota; a ukupan iznos potpora iz ove kategorije dobivenih u zadnje dvije godine iznosi 5,67 milijuna kuna.

Treću kategoriju potpora iz vinske omotnice, za mjeru "Restrukturiranje i konverzija vinograda", koristile su samo četiri istarske vinarije, a ukupan iznos dobivenih potpora u ovoj je kategoriji oko 4,7 milijuna kuna. Najviše je od toga, 3,3 milijuna, dobila porečka Agrolaguna, za zamjene sorti u postojećim vinogradima i za premještanje vinograda; 1,2 milijuna dobio je Agroprodukt za zamjenu sorti ali i za uvođenje sustava navodnjavanja u vinograd, dok su manje iznose dobili vinarije Geržinić i Dani, za promjenu gustoće u vinogradu i za sadnju novog vinograda. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter