Razvoj općine planiran kroz proračun za iduću godinu

Pula, ilustracija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Pula, ilustracija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Posljednja sjednica Vijeća Općine Raša bila je prigoda za usvojiti rebalans tekućeg proračuna, i prvo čitanje proračuna za iduću godinu. Tekući proračun umanjen je za milijun kuna te u konačnici iznosi 16,3 milijuna kuna. Prema riječima načelnice, Glorije Paliska rebalans je rezultat zakonskih promjena, ali i natječaja koji su bili planirani, ali nisu raspisani (Dom Sv. Bartol).

- Preraspodijelili smo sredstva i uskladili stavke. Izostao nam je planirani prihod od komorskog doprinosa, kao i naknada od TE Plomin, koja već duže vrijeme nije u funkciji. Sastao se općinski Odbor za financije koji je podržao izmijene proračuna. Proračun za iduću godinu planiran je u visini od 17,2 milijuna kuna. Jednako kao i prošlogodišnji, i ovaj je proračun razvojni, s velikim akcentom na socijalu, zdravstvo, pedagoške ustanove, umirovljenike i vatrogasce. Iduće godine mijenja se Zakon o lokalnim samoupravama, i u tom dijelu ćemo biti zakinuti za dio sredstava. Okrenuti smo povlačenju sredstava iz Europskih fondova, a sve s ciljem daljnjeg razvoja općine, poručila je Paliska.

Dodala je da ide u izradu UPU naselja Drenje, na zahtjev i teret privatnog investitora. U općinskoj upravi jedna djelatnica odlazi u mirovinu te će od 1. siječnja, zamjenica načelnice Tina Damijanić dužnost obnašati profesionalno, a ne više kao volonter. Bit će zadužena za praćenje natječaja za povlačenje bespovratnih sredstava te, kao i do sada, za međunarodne odnose. Od kapitalnih investicije, koje su u programu iduće godine, načelnica je izdvojila energetsku obnovu školske zgrade. Nastavit će se ulaganja u dječji vrtić, ali i centar za posjetitelje na trgu, kino dvoranu te nastaviti s kompletiranjem projektne dokumentacije za raški rudnik. Odbor za financije dao je pozitivno mišljenje na prijedlog proračuna za iduću godinu, a vijećnici imaju rok do 6. prosinca za predaju amandmana. (I. A.)


Podijeli: Facebook Twiter