Razvijenost društva očituje se u skrbi prema najranjivijima

Valter Flego (N. O. R.)
Valter Flego (N. O. R.)

Istarski župan Vladimir Flego, danas je u krugu Bolnice za ortopedsku kirurgiju i rehabilitaciju "dr. Martin Horvat" predstavio IDS-ovo treće programsko područje koje se tiče zdravlja i brige o ljudima. Istaknuvši kako se razvijenost društva očituje u skrbi prema njegom najranjivijim skupinama osvrnuo se i na najznačajniji istarski projekt u proteklih dvadeset i pet godina- početak gradnje nove Opće bolnice u Puli kojeg, ističe Flego, zajednički financiraju Istarska županija, gradovi i Općine u iznosu od 150 milijuna kuna i Republika Hrvatska s dodatnih 450 milijuna kuna, dok je iz EU fondova dodatno osigurano bespovratnih 38,5 milijuna kuna na ime opremanja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije.

- Uz to osnovali smo Centar za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj, uređen je i Odjel za hitni bolnički prijem i Odjel za psihijatriju Opće bolnice u Puli ulaganjem od 6,8 milijuna kuna. Nadalje, ulaganjem Istarske županije od 1,1 milijun kuna adaptirana je, dograđena i suvremeno opremljena Hitna medicinska služba u Umagu a započela je i izgradnja prve medicinsko- terapeutske plaže na Jadranu u Bolnici "dr. Martin Horvat" u Rovinju, rekao je župan Flego, dodajući i da je otvorena "Kuća svjetla" u Cukrićima, Gerontološki centar Vila Trappu Puli, prva ispostava Dnevnog centra za rehabilitaciju u Poreču, poludnevni boravak za osobe s intelektualnim poteškoćama u Pazinu, s kojim danas Istra ima najviše boravaka (6) u zemlji.

Govoreći o predstojećem razdoblju župan Flego dovršetak izgradnje i opremanja nove Opće bolnice, najavio je za kraj slijedeće godine, dodajući da će  Bolnica imati kapacitet 506 postelja, dodatnu dnevnu bolnicu te novu opremu.

- Osim toga ulažemo 76 milijuna kuna u rekonstrukciju i dogradnju domova umirovljenika u Raši, Rovinju, Novigradu i Puli, a nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa krećemo i u izgradnju labinskog doma, projektiranje i gradnju pazinskog te dogradnju doma u Buzetu. Također, s Porečko-pulskom biskupijom i Gradom Pula izgradit ćemo i prvi hospicij, a planira se i mreža posudionice ortopedskih pomagala u sklopu kojeg je Županija već financirala nabavu 16 bolničkih kreveta i početak radova na uređenju prostora posudionice, rekao je  i najavio na konferenciji za novinare župan Županije istarske, Valter Flego. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter