Razvijaju podmornice za istraživanje metanskih izvora u podmorju Istre


Ljetne školske praznike mnogi koriste za odmaranje i opuštanje od školskih obaveza, prikupljajući energiju za narednu školsku godinu. Međutim, ima i onih koji ljetni odmor koriste da bi još nešto naučili, savladali znanja kojih nema u njihovim školskim udžbenicima. Takav dio ljetnog odmora provode u Znanstveno edukacijskom centru u Višnjanu u kojem je nedavno završila Ljetna škola astronomije, a upravio je u tijeku je Ljetna škola znanosti.

Projektna nastava

Ljetna škola astronomije najstarija je ljetna škola koja se u Višnjanu održava već 29 godina, pojašnjava Korado Korlević voditelj Znanstveno edukacijskog centra Višnjan. Dodajući kako su na temelju njenog iskustava modelirane druge škole koje se održavaju u njihovom Centru s namjerom da se pomogne učenicima koji su visoko motivirani i traže više od onog što mogu dobiti u toku redovnog školovanja. Tako su osmišljeni programi koji se provode kroz sedam dana, a obuhvaćaju rad na konkretnim projektima. Tijekom tih tjedan dan učenici stječu iskustva kako je to raditi na projektu. Škole Znanstveno edukacijskog centra imaju posebne teme i nazive, tako se za najmlađe održavaju kampovi znanosti, a za starije je to ljetna škola znanosti "Summer School of Science ili "S3". Za srednjoškolce se podrazumijeva da će imati predavanja i na engleskom jeziku, dodaje Korlević. Uz to imali su i jednu školu koju je osmislio Petar Čuček, a namijenjena je bila najsiromašnijim školama Hrvatske.

Prije toga, u mnogim školama u raznim krajevima Hrvatske Korlević je sa suradnicima iz Znanstveno edukacijskog centra održao motivacijska predavanja, a te su škole u Višnjan potom poslale nekoliko učenika koji su ovdje boravili i radili bez ikakve naknade.

- Ostali smo iznenađeni koliko su ta djeca bila motivirana. Šteta što u svojim školama nemaju uvjete kao u školama u Istri, a posebno onima u Zagrebu, kaže Korlević. Nažalost, dodaje, došlo je do propusta u pripremi dokumentacije, pa taj projekt nije prihvaćen.

Teraforming Marsa

Ove je godine u Znanstveno edukacijskom centru u Višnjanu bilo oko 150 učenika, a do konca ljeta ta će se brojka približiti 300 učenika. Koordinator Petar Čuček dodaje kako je od ove godine u "S3" uveden jedna novina, zapravo, kroz grupu "Demoskop" srednjoškolci radu na projektu iz društveno humanističkih znanosti. Oni po arhivima i matičnim knjigama istražuju trendove promjene populacije po školama koji su povezani s događanjima u društvu. Ljetna škola znanosti vezana je na dugoročnije projekte, kao što je razvoj podmornice za istraživanje podmorskih metanskih izvora koji izlaze na istarskoj obali. "Kako svaki put ne bi trebali na takva mjesta slati ronioce projektira se autonomno plovilo koje će promatrati takva područja" pojašnjava Čuček. Uz ovu grupu u Višnjanu trenutno rade i dvije grupe koje se bave istraživanjima vezanim uz teraforming Marsa. Jedna grupa simulira marsovske uvjete i radi na simulatorskoj komori, a druga grupa se bavi biologijom, tim će uvjetima izlagati organizme koji su potencijalno vrlo otporni na takve uvjete

- Prema recentnim istraživanjima znamo da je na Marsu nekada nečega bilo, kaže Čuček. Uz njih tu radi i grupa koja se bavi alternativnim izvorima energije, a ona uz pomoć bakterija koje implementira u hranu pokušava proizvoditi struju u mikrobnim gorivim ćelijama. "To su projekti koji se provode već godinama i već postoje neki znanstveni pomaci", zaključuje Čuček. "Ti projekti su na razini pravih istraživanja, koja mogu imati praktičnu primjenu. Nikad nam nije bio cilj da idemo probati nešto što su drugi napravili, već da napravimo korak dalje, dodaje Korlević.

Magda Topić iz Pregrade pokušava složiti mikrobne ćelije u koje će se staviti bakterije kako bi se metabolizmom tih bakterija moglo dobivati električnu energiji. Onda će mjeriti kako sve to funkcionira. "Trenutno slažemo te ćelije i pokušavamo ih osposobiti", kaže Topić koja je završila prvi razred XV. Gimnazije u Zagrebu (MIOC), a u Višnjan je prvi put došla nakon trećeg razreda osnovne škole. Nakon prvog boravka u Višnjanu joj se svidjelo i od tada dolazi svake godine. Ove godine očekuje kako će naučiti nešto novo iz kemije i fizike, a posebno je veseli raditi na posebnim projektima, jer se u školi uči dosta općenito. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter