Razveselite ukucane egzoticnim jelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karakteristicni kiselo-slatkasti okusi koji dominiraju istocnjackom kuhinjom cine okus teškog mesa pecenog u dubokom ulju lakšim i odlicno se nadopunjavaju s hrskavim povrcem.

Dobiva se od meda i octa ili limuna te rižina vina, a jedan od nacina na koji se može pripremiti juha ili umak je miješanjem ananasova soka, vinskog octa, sojina umaka, šecera, šerija, nekoliko žlica povrtnog temeljca i malo ribanog dumbira koji daje ljutkastu notu.

Umak se prelije preko sastojaka i krcka nekoliko minuta kako bi se okusi proželi. Jedno od najpopularnijih kineskih jela je ljuto kisela juha, za koju treba popržiti meso, gljive shiitake, cili, bambusove mladice, sojin umak i zaliti vodom ili temeljcem te povezati žlicicom - dvije gustina.



Dim sum od palacinki s peteljkama peršina
Sastojci
(za palacinke): 4 bjelanjka, pola žlicice pšenicnog škroba. 200 g pilecih prsa, 6 škampi, 30 g slanine, pola luka, 5 oraha, žlica umaka od školjki, pola šalice povrtnog temeljca.

Priprema: Zamijesite brašno i sol s vrucom vodom te ostavite pokriveno oko 15 minuta. Zarolajte tijesto u valjak i narežite ga na 12 dijelova. Svaki komadic razvaljajte u tanke kružne oblike. Od piletine, luka i sojina umaka miksajte smjesu za punjenje koju stavite na sredinu razvaljanog tijesta, pa prstima namocenima u vodi spojite suprotne krajeve i naborajte.
Punjeno tijesto kuhajte oko pet minuta. U vruci temeljac umiješajte usitnjeni kupus, dodajte sojin umak i sezamovo ulje te kuhajte dvije minute dok kupus ne omekša. Juhu stavite u tanjur, dodajte kuhano tijesto i piletinu narezanu na štapice.


Podijeli: Facebook Twiter