Razriješena ravnateljica NP Plitvička jezera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Lidija Bertović danas je razriješena te dužnosti i bez mogućnosti ostanka u Nacionalnom parku na bilo kojoj drugoj dužnosti, doznaje Hina u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Razlozi za razrješenje su to što je ministar Mihael Zmajlović bio krajnje nezadovoljan strategijom i vizijom upravljanja Parkom, rekao je Hini izvor u ministarstvu. U 16 mjeseci mandata, navodi, nije izrađen ni osnovni koncept dugoročnog razvoja na kojem od prvog dana svojeg mandata ministar Zmajlović inzistira, a to je da se poslovanje Plitvičkih jezera dovede u red, da postanu efikasni, da se koncentriraju na ono za što je ta javna ustanova i osnovana, a to je zaštita prirode, te da se komercijalne djelatnosti izdvoje iz nje i prepuste profesionalcima.

Lidija Bertović postala je poznata javnosti lani kad je htjela kupiti skupocjeni terenac vrijedan 600 tisuća kuna. Hrvatska televizija objavila je večeras i da je nedavno na desetodnevni put u Japan povela deseteročlano izaslanstvo u kojem su bile tri osobe koje nisu zaposlene u Parku, ali ih tvrtka plaća posebnim ugovorima. Riječ je, navodi HRT, o novinarima nekih hrvatskih časopisa koji pišu o Parku i ravnateljici te jednom zagrebačkom odvjetniku.

Radnici pitaju na čiji račun i najavljuju štrajk na Staru godinu zbog smanjivanja materijalnih prava i zbog rastrošnosti i neučinkovitosti uprave. HRT neslužbeno doznaje da je za putovanje potrošeno više od 300.000 kuna, a ravnateljica je izjavila da je "sve transparentno i provjerljivo". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter