Razotkriven McLaren MP4-12C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najuspješnijih momcadi u povijesti Formule 1 napokon je predstavila svoj prvi uradak iz automobilske divizije - McLaren MP4-12C. Po uzoru na Ferrari koji je odvojio svoj F1 program i automobilski sektor, britanska trkaca marka s današnjim danom otvara novo poglavlje u svojoj povijesti i napokon službeno predstavlja dugo išcekivanog ultra-sportaša, prvi cestovni model nakon legendarnog McLarena F1.

Pod oznakom MP4-12C krije se model koji je u potpunosti napravljen u McLarenu, a, kako govore njegovi tvorci, donosi najmoderniju tehnologiju pristiglu direktno iz svijeta Formule 1. I dok se originalni F1 borio protiv ultrasnažnih bolida poput Ferrarija F40, Jaguara XK220 ili pak Porschea 959, novi model ipak je pitomiji. Umjesto Enza ili Veyrona, prvi model koji stiže nakon McLarena F1 suprostavit ce se Ferrariju F458, Porscheu 911 Turbo, Bentleyu Continentalu GT, Aston Martinu DB9, odnosno Lamborghiniju Gallardu, a takva ce mu i cijena biti.



U nazivu MP4-12C, kao što se i ocekuje od McLarena, sve ima svoju svrhu i nomenklatura nije iznimka. MP4 je u biti posveta šasiji za sve McLarenove F1 bolide od davne 1981. godine. Broj 12 odnosi se na McLarenov interni index performansi vozila koji kombinira snagu, težinu, emisiju ispušnih plinova te aerodinamicku efikasnost. C se odnosi na karbon koji je jedno od glavnih obilježja ovog cestovnog bolida.

Dvosjed sa središnje smještenim motorom pokrece novorazvijeni 3,8-litreni V8 twin-turbak snage približno 600 KS i s jednakim tolikim okretnim momentom. Motor se vrti do 8.500 okr/min, 80% momenta dostupno je ispod 2.000 okr/min, a za prijenos snage na podlogu pobrinut ce se sedam-stupanjski "Seamless Shift" s dvije spojke.
MP4-12C prvi je model koji pristiže iz McLarenovih odaja nakon dužeg niza godina, a u pripremi su još neki noviteti. McLaren MP4-12C trebao bi se pojaviti na tržištu tijekom 2011. godine po cijeni od okvirnih 160.000 funti, a planirana produkcija iznosi 1.000 primjeraka godišnje.


Podijeli: Facebook Twiter