Razotkrivanje Persefone Zubcic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Persefone Zubcic, mlada labinska umjetnica, predstavila se izložbom fotografija "O(t)kidanje obraza" na nedavno završenom festivalu Transart u KUC-u Lamparna u Labinu. Postav je obuhvatio 19 radova, portreta i autoportreta, nastalih prije cetiri godine u Milanu, gdje Zubcic živi.

Pažljivom promatracu - pisali su kriticari o njenim tajanstvenim autoportretima - nece promaknuti da autorica razodijevanjem, no bez prikaza eksplicitnih detalja, zapravo razgolicuje svoju dušu, pokušavajuci pokazati tko je ona ispod lijepog lica i tijela.

- Fotografije Zubcic udaranje su u obraz, njezino strastveno o(t)kidanje, u pokušaju da dokuci drugoga i sebe samu. Neposredna oporost, izravna bez-obraznost prikazivanja lica i tijela, prizivaju inicijativno stanje, ono koje uvodi u zagonetnost duševno-tjelesnog postojanja pojedinca, ustvrdila je u popratnoj crtici Xena Županic, povjesnicarka umjetnosti i svestrana umjetnica, Persefonina majka. Županic potpisuje i glazbenu podlogu koja prati projiciranje fotografija na platno, kao sastavni dio izložbe.

- Moj je fotografski zadatak zapravo razglabanje impulzivnog kretanja, bliskog više kiparskoj, tvarnoj umjetnosti, gravitacijski teškoj cuvarici zemaljskoga života i smrti. Provociraju me atavisticke, tajanstvene stvari, cuvari mracne sile, prvotne nerazlucene materije u neprestanome vrenju prema nesavršenim oblicima, otkriva autorica.

Postav u Lamparni prireden je u suradnji s Fotoklubom Split, u cijoj se galeriji Persefone predstavila lani. Bila joj je to prva samostalna izložba nakon nekoliko kolektivnih u petogodišnjoj fotografskoj karijeri, a drugu, pod nazivom "C/Orpo", priredila je ove godine u milanskom studiju Glenda Cinquegrana. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter