Razorni valovi ostavili "pečat" na plaži kod Ambrele

Rampa za invalide ostala je bez dijela kojeg je odnijelo more (N. LAZAREVIĆ)
Rampa za invalide ostala je bez dijela kojeg je odnijelo more (N. LAZAREVIĆ)

Nevrijeme koje je zahvatilo Istru prije tjedan dana nije poštedjelo niti pulsku obalu, pogotovo plaže. Osim što je već poznato da je štetu napravila na brodicama koje su bile privezane u portiću na Puntiželi, šteta očito ima još, a mnoge još nisu niti detektirane.

Uništena rampa za invalide

Kako je tada javljao Stožer za zaštitu i spašavanje, bila je riječ o neočekivanom razornom nevremenu nezabilježene snage unazad nekoliko desetljeća. Nevjerojatna je, kažu, bila snaga mora i vjetra. Jak vjetar puhao je otad još u par navrata pa je očito da su štete još i veće. Jedna od plaža koja je i u Puli očito bila na udaru velikih valova tjeranih jakih vjetrom je i ona ispod objekta na Ambreli. Sudeći prema otpacima i travi koje je more izbacilo, valovi su stizali sve do samog objekta i tamošnjih tuševa. No, ono što su pritom ostavili iza sebe i opustošili ovu plažu prekrivenu kamenčićima, ne može se zorno opisati. Pješčanici koji su inače udaljeni od mora nekoliko metara, sada strše u zraku jer je more podlokalo njihovu bazu. Također, rampa za invalide koja inače vodi sve do mora sada se naprasno završava na stijeni jer je sam završetak odnijelo more. U moru se nalaze i komadi armiranog betona, otkinutih tko zna odakle.

Nije prijavljena šteta

U Gradu Puli međutim kažu da za sada nitko nije prijavio neku štetu na svojim objektima ili plovilima. "Postoje određene, ali minimalne štete koje su uočene i evidentirane na imovini grada Pule, poput plaže o kojoj je riječ, ali će se to sanirati tijekom uobičajene sanacije i pripreme plaža za predstojeću turističku sezonu. To je, uostalom, svake godine uobičajeni postupak na početku turističke sezone te bi se uređenje plaža ionako odradilo i da je bilo prijavljeno od strane trećih lica", kažu u odgovoru iz Grada Pule.

S obzirom da se u neposrednoj blizini nalazi i jedna od pulskih atrakcija, ispod hotela Brioni, gdje je Puljanin Dean Počeko uredio prvu istarsku šetnicu pod morem, pokušali smo doznati je li mu učinjena kakva šteta. No, kako smo uspjeli čuti, on je trenutno u inozemstvu te ostaje tek nada da je barem ta podvodna atrakcija netaknuta preživjela nemilosrdnu snagu mora. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter